HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Helsingborgshem bygger inget nytt

Helsingborg Helsingborg växer så det knakar. Men när andra byggherrar står för nya bostäder ligger Helsingborgshem lågt.
Foto: Petra Martinsson/Anna Hultberg

På tio år har Helsingborgs befolkning växt med närmare 9 procent och det har byggts rekordmycket. Redan förra året aviserade det kommunala bostadsbolaget att de slår av på byggtakten och resonemangen är detsamma idag. Orsaken är en överhettad byggmarknad med upptrissade priser.

Enligt Helsingborgshems årsredovisning 2018 byggde man inga nya bostäder under året. Enligt vd Jonas Hansson bevakar man kommuns mål om tusen nya bostäder per år och bedömer att man kan avvakta.
– Eftersom det byggs så mycket i staden behöver inte vi sätta igång projekt i brinnande högkonjunktur.

Läs ocksåKommunen plockar 37 miljoner ur Helsingborgshem

Under 2018 avbröt bolaget upphandlingar av två projekt för att priset blev för högt, ett i Pålsjö och ett på Högasten med vardera cirka 70 lägenheter. Nya upphandlingsförsök görs istället under året.

Stora ombyggnads- och renoveringsprojekt genomfördes 2018 framför allt på Drottninghög och Närlunda. Ombyggnad av 173 lägenheter påbörjades. I årsredovisningen konstaterar bolaget att många lägenheter med lägre hyra har renoveringsbehov de kommande åren vilket innebär stigande hyror.

Men Jonas Hansson menar att de fortsatt också kommer ha lägenheter med lägre hyror. Bland annat via sitt Bobas-koncept där hyresgästen själv sköter en del av underhållet. Renoveringar kommer också att ske i olika omfattning, ibland enbart det allra nödvändigaste.

Läs ocksåKjell bor i Harpsund – Magdalena åkte skridskor och Stefan stod vid grindenMan som står i en sluttning på tomten. I bakgrunden syns en stenmur och ett vitt hus.

2018 gör Helsingborgshem en vinst på 142 miljoner men inte alla pengar stannar i bolaget. Mer om det här.

Fakta: Helsingborg och bostäder
  • 47 % av stadens bostäder är hyresrätter.
  • Helsingborg växer – på tio år har befolkningen ökat med 8,6 procent. Under samma period har bostadsbeståndet gjort detsamma med 6,7 procent. Vid årsskiftet bodde här 145 415 personer.
  • De senaste tio åren har det byggts i snitt 590 bostäder. 2017 byggdes rekordmycket med 1 225 bostäder. 2019 beräknas det påbörjas ännu fler. Mest byggs det i Mariastaden.
  • Helsingborgshem, Rikshem och Willhem är de största hyresvärdarna.

Källa: Helsingborgshem/Statistiska centralbyrån, SCB

Läs också Hemmabyggare orsakade skador för en halv miljon kronor Skuldsatta Maria fast i nedgången bostad Systrarna har skulder – räddas av att bo tillsammans

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.