Annons

Miljonvinst men Helsingborgshem slår av rejält på byggtakten

Helsingborg 2017 var ett bra år för Helsingborgshem och vinsten landar på 44 miljoner kronor. Men under året slog man av på byggtakten och i år bygger man knappt något alls.
Foto: Petra Martinsson
Under flera år har Helsingborgshem byggt i högt tempo. Det förändras nu.

Om man räknar med Helsingborgshems försäljning på Dalhem är den totala vinsten 418 miljoner kronor. Med reavinsten borträknad stannar den på 44 miljoner kronor efter finansiella poster.
– Det var ett gynnsamt år, bland annat har det varit varmt och relativt låga taxor. Vi gör ett bra resultat, säger Jonas Hansson vd på Helsingborgshem.
De senaste åren har Helsingborgshem byggt hundratals lägenheter varje år. Och det har man inte varit ensamma om att göra. Just därför slår bolaget nu av på byggtakten. Enligt vd Jonas Hansson byggdes förra året 1067 bostäder varav 704 var hyresrätter.
– Det finns en enorm investeringsvilja i Helsingborg. Det byggs väldigt mycket hyresrätter. Vårt uppdrag är att balansera marknaden och därför slår vi av på takten när så många andra bygger, säger han.
I stället koncentrerar sig det kommunala bostadsbolaget på de stora renoveringsprojekten på Drottninghög och Närlunda. 2017 startades endast en nyproduktion

Råder det ingen bostadsbrist längre?
– Inte för den som kan tänka sig flytta in i en ny hyresrätt. Men fortfarande för den som vill bo centralt i en lite äldre och billigare lägenhet, säger Jonas Hansson.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt honom är ungefär 7500 personer aktivt sökande  i Helsingborgshems bostadskö. Bolaget har cirka 6000 lägenheter under 6000 kronor i månaden men problemet är att de sällan blir lediga.
– Vi kommer inte att kunna bygga billigare än de som finns utan testar nu att få igång flyttkedjorna genom olika erbjudande till våra hyresgäster.

Att reavinsten från försäljningen på Dalhem inte att stannar i bolaget utan överförs till kommunen är en fråga för ägaren säger Jonas Hansson. Mer om det här.

Annons
Läs också Kommunen plockar 374 miljoner ur Helsingborgshem Värdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Övikshem säljer 607 lägenheter till norrländska Westerlind

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.