Annons

Kommunen plockar 37 miljoner ur Helsingborgshem

Helsingborg Helsingborgshems vinst 2018 landar på 142 miljoner. Men kommunen har beslutat att bostadsbolaget inte alls får behålla så mycket.
Foto: Petra Martinsson
Helsingborg har en befolkning på cirka 145 000 invånare. En allians med Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna styr i minoritet.

Under förra året sålde Helsingborgshem 77 relativt nybyggda lägenheter och sju radhus på Ringstorp för en summa på 204 miljoner kronor. Reavinsten landade på 37 miljoner kronor. De pengarna har nu kommunen beslutat att bostadsbolaget via en värdeöverföring ska lämna över till kommunen, enligt Helsingborgshem årsredovisning.

Kommunen hänvisar till lagen som säger att det är möjligt om vinsten ska användas ”för åtgärder inom ramen för kommunens bostadsförsörjningsansvar”. Helsingborgshem fick 2017 uppdraget att sälja fastigheter för att möjliggöra ”finansiering av bostäder inom SOL-och LSS boenden, särskilda boenden samt bostäder inom det bosociala programmet”.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Helsingborgshems styrelseordförande Lars Hansson(C) tycker att allt är i sin ordning.
– Lagen medger det och pengarna går till ett bra ändamål som gynnar alla kommuninvånare, säger han.

Hyresgästföreningen är av en annan uppfattning.
– Vår grunduppfattning är att pengarna, som genererats av hyresgäster, ska stanna kvar i bolaget och användas för till exempel underhåll. Ett problem är också att vi har svårt att följa upp vad pengarna till slut använts till, säger Evalena Agertoft, förhandlingschef i region norra Skåne.

Annons

Förra året gjorde Helsingborgs kommun ett rekorduttag på 374 miljoner kronor. Också det var vinstpengar från, en då, mycket större fastighetsförsäljning.

Läs ocksåKommunen plockar 374 miljoner ur Helsingborgshem

För att klara av sina åtaganden och stora renoveringar och ombyggnadssatsningar säger Helsingborgshems vd Jonas Hansson att vinsten på 94 miljoner kronor exklusive reavinster är välbehövlig och ska ses i ljuset av en period med extremt låga räntor

Formellt klubbas Helsingborgs årsredovisning på bolagsstämman i maj.

Annons

Helsingborg växer så det knakar och det byggs som aldrig förr i staden. Men inte av Helsingborgshem. Mer om det här.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.
Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.