Annons

Helsingborgshem kartlägger handeln med svartkontrakt

Helsingborg Antalet olovliga andrahandsuthyrningar ökar. För att kartlägga svartkontrakten och komma med förslag på åtgärder har Helsingborgshem anställt en säkerhetschef.

Tjänsten som säkerhetschef är helt ny för det kommunala bostadsbolaget.

– Trygghet är något som våra hyresgäster värderar väldigt högt. Vi var tidiga med att satsa på just dessa delar men ser att vi måste ta ett ännu större grepp om trygghetsfrågor, säger Jonas Hansson, vd Helsingborgshem.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Den nya säkerhetschefens två främsta uppgifter blir att fokusera på tryggheten i bolagets bostadsområden samt att ta ett helhetsgrepp om den olovlig andrahandsuthyrningen.

– I takt med att trycket på bostadsmarknaden ökar försöker allt fler kringgå våra regler. Det här är ett nationellt problem och vi inser att vi måste arbeta aktivt mot denna typ av handlande, säger Jonas Hansson.

Annons

I ett första skede ska den olovliga andrahandsuthyrningen kartläggas. Nästa steg blir att sätta upp konkreta mål för att minska antalet svartkontrakt.

Läs ocksåSå blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”Händer som river ett hyreskontrakt. Man som tittar rakt fram.

– Redan nästa år ska vi ha konkreta mål att arbeta mot, säger Jonas Hansson.

Den 1 juni gjorde säkerhetschef Bo Sonesson sin första arbetsdag hos Helsingborgshem. Han har lång erfarenhet av att jobba med säkerhetsfrågor och har bland annat en bakgrund inom polisen.

Arbetet med att kartlägga svartuthyrningen är i full gång.

Annons
Läs ocksåTusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör"Ryggtavlan av en person som står och tittar ut från en högt belägen balkong.

– Jag kan tyvärr inte gå in på vilka specifika metoder vi använder oss av, säger han men tillägger att det krävs ett brett samarbete, nätverksbyggande och en hel del is i magen.

– Allt går inte över en natt utan mycket handlar om ett långsiktigt arbete, säger Bo Sonesson och påpekar att hyresgästernas egna iakttagelser är viktiga pusselbitar i jakten på de personer som sysslar med olovlig andrahandsuthyrning.

Läs också Förnekar svart uthyrning – säger hon bor med exmaken och hans nya fru Har hyrt ut i andra hand i åtta år – vill ha kvar lägenheten på grund av sjukdom Här delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tveka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.