Annons

Helsingborgshem säger nej till MP:s motion om ny uthyrningspolicy

Helsingborg Helsingborgshems styrelse säger nej till Miljöpartiets motion om att ändra uthyrningspolicyn och godkänna försörjningsstöd som inkomst.
Kristian Anderson (M) är ordförande i Helsingborgshems styrelse. Foto: Gry Berglind

I april lämnade Miljöpartiet en motion om Helsingborgshems uthyrningspolicy. I den föreslås att försörjningsstöd ska godkännas som inkomst. Kortfattat menar de att:

• dagens uthyrningspolicy togs 1979 och att en förändring behövs anpassad efter dagens behov,

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

• allt fler arbetslösa är utförsäkrade och tvingas vända sig till kommunen för att ansöka om försörjningsstöd,

• att personer som har försörjningsstöd, men ingen social problematik, måste gå via det bostadsociala programmet för att få bostad,

Annons

• att Helsingborgs stad, som är den största hyresvärden i Helsingborg, ska vara tillgängligt, öppet och ett inbjudande samhälle för alla invånare.

Läs ocksåSom en av de första i landet – hyresgästen Jan felanmäler via videosamtal

Helsingborgshems styrelse har fått motionen på remiss vilket betyder att de ska ge sin syn på förslaget som sedan skickas till kommunstyrelsen. Igår hade Helsingborgshem styrelsemöte och de beslutade att formulera ett svar där de är negativa till att generellt godkänna försörjningsstöd som inkomst hos bostadssökanden.

− Vår uppfattning är att det bostadssociala programmet fungerar bra. Just nu håller det på att analyseras och modernisers. Vi har inga planer på att godkänna försörjningsstödstagare som endast har ekonomiska problem, säger Helsingborgshems styrelseordförande Kristian Anderson (M).

Annons

Enligt nuvarande planläggning tas motionen upp i kommunfullmäktige i december.

Läs ocksåNya hyror för Helsingborgshems hyresgäster: "Det kommer att bli jättetufft"
Fakta: Falkenberg

I våras pågick ett liknande fall i Falkenberg. Det kommunala bostadsbolaget, Fabo godkände inte försörjningsstöd som inkomst hos bostadssökanden. Men efter att Socialdemokraterna lämnade in en motion med förslag att ändra reglerna räknas numera försörjningsstöd som inkomst. Läs mer här.

Läs också Parterna i Helsingborg hoppas på nya hyror innan jul – trots tidigare strandningar Utslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böter Anonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.