HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Helsingborgshem skrotar sitt värmesystem

Helsingborg Helsingborgshems värmesystem har uppfattats som orättvist och har fått mycket kritik. Nu har bolaget utrett systemet och kommit fram till att det ska bort.
Foto: Pixabay
Helsingborgshem skrotar den omstridda värmesystemet. Cirka 60 procent av Helsingborgshems bostadsbestånd kommer att beröras.

– Våra kunder är inte nöjda med systemet och när vi dessutom ser att vi förbrukar mer energi med det nuvarande systemet så känns det naturligt att förändra betalningsmodellen”, skriver Johan Clementz, Fastighetsteknisk chef vid Helsingborgshem, i ett pressmeddelande.

Tanken med IMD, individuell mätning av värme och vatten, är att hyresgästerna ska kunna påverka sin boendekostnad och samtidigt göra en aktiv insats för miljön. Väljer hyresgästerna en inomhustemperatur som är lägre än 21 grader ska de få pengar tillbaka och vill man ha varmare än 21 grader får man betala extra för det.

Läs ocksåVardagen i hyresrätt blir pianokonsert i Luleå

Hem & Hyra har tidigare skrivit om hyresgästen Michael Malmstedt som varit kritisk till systemet. Trots att elementen i hans lägenhet varit avstängda översteg inomhustemperaturen 21 grader. Detta fick följden att han tvingades betala för värme som han inte ville ha.

Även Riksbyggen var kritiska och ansåg systemet orättvist. De valde att ta bort värmesystemet i de hus som tidigare ägdes av Helsingborgshem.

Nu ska Helsingborgshem inleda förhandlingar med Hyresgästföreningen om att sluta ta betalt för värme och istället ta betalt för vatten från första droppen oavsett om det är varm- eller kallvatten. De hyresgäster som berörs är de som i dag har individuell mätning av värme och vatten. Det är cirka 60 procent av Helsingborgshems bostadsbestånd.

Läs ocksåVirserum får trygghetslägenheter i kooperativ förening

– Vi hoppas att den nya debiteringsmodellen av vatten ska öka incitamentet för våra hyresgäster att minska sin vattenförbrukning och bidra till ett mer hållbart boende”, säger Johan Clementz.

Hyresgästföreningen region norra Skånes förhandlingschef, Evalena Agertoft, inväntar nu en formell inbjudan till förhandling.

–  Vi har ännu inte fått en formell påkalla. Så jag kan inte uttala mig i detalj hur de vill förändra systemet. Vi vet däremot att det har förekommit en del tekniska problem med värmedebiteringen.

Läs ocksåRenare matavfall ger lägre hyra hos Vätterhem

 

Läs också Anklagelser om kattskit och vårdslös bilkörning Tvångsförvalning för trakasserier och brister i fastigheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.