HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Helsingborgshems renovering tas upp i hyresnämnden

Nyheter Flera hyresgäster godkänner inte Helsingborgshems stora renoveringar på Närlunda. Nu prövas deras fall i hyresnämnden.

Efter renoveringarna kommer hyrorna att höjas med mellan tre och 19 procent.

 – Jag får en höjning med tusen kronor, en riktig tråkig kostnad och det är något som sedan följer med år efter år. Man kan ju tycka att hyran efter ett tag skulle gå tillbaka, säger en av hyresgästerna som inte vill bli citerad med namn.

Läs ocksåKlagade för mycket - nu ska hela rasket rivasHål i ett innertak

Trots att han är medveten om att det är svårt att få ”rätt” i hyresnämnden, bland annat för att den inte tar hänsyn till förändringar av hyror, vill han få sitt fall prövat. Han påpekar också att han för ett år sedan fick beskedet att hans badrum var okej, det han nu ska betala en renovering av.

Närlunda är en stadsdel i förändring, inte minst på grund av det nya höghuset Höjdpunkten. 96 lägenheter på Närlundavägen 18-24 och ytterligare 32 lägenheter på Närlundavägen 14 ska nu genomgå större renoveringar. Enligt Helsingborgshem har man haft en dialog med hyresgästerna under en längre tid, genom öppet hus och personliga samtal. Hittills har knappt hälften av de boende i 18-24 godkänt renoveringarna och nu avvaktar man hyresnämndens beslut innan dialogen fortsätter.

– Det handlar inte om några lyxrenoveringar utan om att komma tillrätta med det underhållsbehov som finns. Samtidigt måste vi tänka långsiktigt och säkerställa att vi kan erbjuda boenden som stämmer överens med dagens krav på standard, säger Sophie Karls, kommunikatör vid Helsingborgshem.

Läs ocksåJessica får städhjälp av hemtjänsten – värden ville vräka henne: "Inte städat alls"Kvinna som står lutad mot en vägg och tittar in i kameran.

Totalt är det hyresgäster i fyra lägenheter som är kallade till Hyresnämnden i Malmö. Ärendena tas upp den 9 oktober.

Sophie Karls påpekar att hyresgästerna inte belastas för de åtgärder som är rent underhåll som stambyten och målningsarbeten. Hyreshöjningarna kommer av att standarden höjs, bland annat när badrummen renoveras och lägenheterna får säkerhetsdörrar.

På Närlundavägen 14 genomgår 32 lägenheter så stora renoveringar att hyresgästerna inte kan bo kvar under ombyggnationen. Enligt Sophie Karls är det enbart två hyresgäster som kommer att flytta tillbaka.

Läs ocksåAlla blev uppsagda – har fortfarande inte fått tillbaka deposition: ”Risk för konkurs”Orimlig hyra, Alban Dautaj, Felicia Grönlund

– Det är klart att det är en stor omställning att lämna sitt hem. Samtidigt har vi prioriterat att hitta ett nytt boende inom vårt bestånd utifrån hyresgästerna egna önskemål, vilket många har sett som en möjlighet.

Fakta: När hyresgäster säger nej

Enligt hyreslagen måste värden informera om större renoveringar och hyresgästerna ge sitt godkännande. Om någon inte godkänner måste hyresvärden söka tillstånd hos hyresnämnden där en förhandling äger rum

Hyresgäster som inte svarar värden anses ha invändningar.

Det har visat sig att hyresnämnden i de flesta fall beslutar till värdens fördel.

Nämnden tar inte alls ställning till hur hyrorna förändras bara om själva ombyggnaden är ”skälig”. De nya hyrorna är en förhandlingssak.

Läs också Svåra fuktskador i sju lägenheter – hyresgäst anmälde inte vattenläcka Ingen lösning i hyresnämnden – Peter kan bli utan post i flera månader till

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.