Annons

Hem & Hyras reportrar i Malmö prisas för sitt arbete

Malmö Anders Paulsson och Kristina Wahlgren, reportrar på Hem & Hyra, får Södra publicistklubbens stipendium på 15 000 kronor för sin ambitiösa och engagerade bevakning av bostadsfrågan.
Foto: Anders Eeg-Olofsson
Kristina Wahlgren och Anders Paulsson, reportrar på Hem & Hyra, tar emot blommor och diplom efter att ha tilldelas Publicistklubben södras stipendium för sin journalistik.

Publicistklubben södra har för åttonde gången delat ut sitt stipendium. Årets pris på 15 000 kronor går till Hem & Hyras reportrar Anders Paulsson och Kristina Wahlgren i Malmö.

– Väldigt hedrande och otroligt roligt. Jag är stolt över att få priset och stolt över det arbete som vi har åstadkommit de senaste åren på Hem & Hyra i Malmö. Det här är ett kvitto på att vi har tänkt och gjort rätt när det gäller vår journalistik. Vi har haft tydliga mål och försökt hålla fast vid dem, säger Kristina Wahlgren.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Motiveringen till utmärkelsen lyder: ”De har under lång tid på ett ambitiöst och välinitierat sätt bevakat bostadsfrågor i Malmö med omnejd. Genom både snabb nyhetsrapportering och längre, grävande reportage håller de läsarna uppdaterade. Med stort engagemang och gediget researcharbete rapporterar Paulsson och Wahlgren om hyresgästers villkor och avtäcker oförrätter, ofta med fokus på utsatta och resurssvaga. Flera av deras grävande reportage har fungerat agendasättande”.

– Det är extra kul att detta är något som delas ut lokalt. Platsen som jag verkar på har alltid betytt mycket för mig som journalist, säger Anders Paulsson.

Annons
"De har under lång tid på ett ambitiöst och välinitierat sätt bevakat bostadsfrågor i Malmö med omnejd," står att läsa i nomineringen till Publicistklubben södras stipendium som tilldelas Kristina Wahlgren och Anders Paulsson, reportrar på Hem och Hyra.
”De har under lång tid på ett ambitiöst och välinitierat sätt bevakat bostadsfrågor i Malmö med omnejd,” står att läsa i motiveringen till Publicistklubben södras stipendium som tilldelas Kristina Wahlgren och Anders Paulsson.

Prioriterar grävande

Malmöreportrarna har skrivit om allt från de stora hyresfrågorna till sociala frågor kopplat till privatekonomi, migration, psykisk ohälsa, lagstiftning och kriminalitet. Och det är inte första gången deras arbete blir uppmärksammat. De har flera gånger tidigare blivit nominerade till priser, bland annat till det prestigefyllda grävpriset Guldspaden och även till Tidskiftspriset för Årets granskning. Det senare har de även vunnit för sina reportage om svarthandeln med hyreskontrakt.

– Vi har förmånen att förutom daglig nyhetsbevakning kunna ägna oss åt både fördjupningar och större granskningar. Vi arbetar på en tidning som tycker att grävande journalistik är viktigt och som prioriterar det. Det är så klart en väldig förmån för oss. Bostadsmarknaden är dessutom inget litet område. Alla ska ha någonstans att bo och det finns hur mycket material som helst att hämta här. Sedan är det så klart jättekul när det går bra och vi blir lästa och uppmärksammade, säger Kristina Wahlgren.

”Ligger nära människors vardag”

Anders Paulsson och Kristina Wahlgren utgör lokalredaktionen i Malmö på Hem & Hyra. De har hela södra Skåne som sitt huvudsakliga bevakningsområde.

Annons

– Vi gör journalistik som ligger nära människors vardag. Det kan både handla om småsaker och om stora samhällsförändringar som påverkar människors liv. För att fånga upp detta måste man vara ute och träffa folk där de bor. Då och då får man kvittot på hur viktigt det är för människor när man knackar på en lägenhetsdörr och någon öppnar och säger ”Äntligen, jag har gått och väntat på att någon skulle fråga mig om detta”, säger Anders Paulsson.

Läs ocksåDundersuccén: Hem & Hyra vinner pris för både årets tidskrift och årets granskning!

Södra publicistklubbens stipendium har blivit utdelat sju gånger tidigare och bland annat gått till Emma Leijnse, Sydsvenskan, Kalle Kniivilä, Sydsvenskan, och Kim Wall (postumt). Publicistklubben har funnits sedan 1874, arrangerar debatter och utfrågningar och fungerar som remissinstans i medierelaterade frågor.

Fakta: Några av Malmöredaktionens granskningar

Karta på Malmö och hur Malmö stad betalade femdubblade hyror när de skulle lösa situationen för hemlösa.

Bostad till varje pris – Femdubblad hyra när Malmö stad köper akutboende till hemlösa

https://www.hemhyra.se/nyheter/femdubblad-hyra-nar-malmo-koper-akutboende-till-hemlosa/

 

Tangentbord och bild på Boplats Syd.

Fusket hos Boplats Syd

https://www.hemhyra.se/taggar/fusk-i-boplats-syds-lagenhetsko/

Här bor Malmö fattigaste i rena slummen: ”Vi behandlas inte som människor”

https://www.hemhyra.se/reportage/striden-om-slumkaken-det-har-ar-chicago/

 

Hyresbordellen mitt i stan.

Sexköp, skatteslarv och ocker – här är hyresbordellen mitt i Malmö

https://www.hemhyra.se/nyheter/sexkop-ocker-och-skatteslarv-har-ar-hyresbordellen-mitt-i-malmo/

 

Hyreskontrakt i ett kuvertSvarthandeln inifrån

https://www.hemhyra.se/taggar/svarthandeln-inifran/

 

Adresskaoset och jakten på de hemlösa

https://www.hemhyra.se/nyheter/hemlosa-och-utsatta-gors-till-kriminella-nar-staten-vill-ta-kontroll-adresskaoset/

 

Patrik Hall Heimstaden senior rådgivare på Heimstaden
Patrik Hall, tidigare vd och idag senior rådgivare på Heimstaden.

Så tog den globala hyresjätten kontroll över Malmös gamla arbetarkvarter

https://www.hemhyra.se/reportage/sa-tog-den-globala-hyresjatten-kontroll-over-malmos-gamla-arbetarkvarter/

 

Ahmad Ghubari och Bernt Nylund är två av de hyresgäster som tvingades flytta från Kinesiska muren i samband med MKB:s köp.
Ahmad Ghubari och Bernt Nylund är två av de hyresgäster som tvingades flytta från Kinesiska muren i samband med MKB:s köp.

Kinesiska muren – räddningsaktionens baksidor

https://www.hemhyra.se/taggar/kinesiska-muren/

 

Tobias Lohse och Dilshad Sadiq, två hyresgäster i Malmö, som drabbades när deras hyresvärdar i somras direkthöjde hyrorna.
Tobias Lohse och Dilshad Sadiq, två hyresgäster i Malmö, som drabbades när deras hyresvärdar i somras direkthöjde hyrorna.

Tiotusentals fick smyghöjda hyror – så hotas det svenska systemet

https://www.hemhyra.se/nyheter/tiotusentals-fick-smyghojda-hyror-sa-hotas-det-svenska-systemet/

Läs också Nominerade för femte året i rad: Hem & Hyra kan vinna guldspade för granskning av socialtjänsten Lars prisas för sitt fiolarbete Ralf får (s)tipendium för HGF-engagemang

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.