Annons

Sexhandel, skatteslarv och ocker – här är hyresbordellen mitt i Malmö

Malmö Hyreshuset på ett av Malmös bästa lägen är en kassako för mellanhänder som rundar systemet. Här hyrs vanliga lägenheter ut som hotellrum till ockerhyra. Hem & Hyras reportrar checkade in på adressen som även blivit en magnet för sexhandel. Hur kunde det bli så här?
Sexhandel i hyreshus
Foto: Emil Malmborg/Anders Paulsson
Hem & Hyras reportrar på plats i huset.

Det är augusti, sommarlovet lider mot sitt slut och Malmöfestivalen pågår på gatorna, när en kvinna från Kina anländer till Sverige. Hon ska sälja sin kropp till svenskar. Efter bara några dagar blir hon överfallen. Två män, bokade till klockan tio på förmiddagen, rusar in i lägenheten hon hyrt via Airbnb. ”Money, money, money”, skriker en av dem. Angriparna släpar in kvinnan på toaletten och våldtar henne innan de lämnar henne bakbunden i sängen. Tejp runt armarna, strumpbyxor runt benen. Det berättar hon för polisen efter att en granne slagit larm.

Lägenheten där kvinnan befinner sig ligger mitt i stan, på Davidshallsgatan 24, en toppadress mellan Triangeln och Gustav Adolfs torg. Huset ägs av Idoffs fastighets AB och hyresmarknadens baksida kan knappast illustreras tydligare än så här.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Davidshallsgatan 24 Malmö där det pågår sexhandel.
Fastigheten heter formellt Björnen 19 och stod färdigbyggd 1934.

Här har fastighetsägare och mellanhänder i strid med regler förvandlat hyresrätter till hotell för turister och företag. Det har inneburit smyghöjda hyror och skatteslarv men även blivit en okontrollerad grogrund för allvarlig brottslighet och sexhandel. I en majoritet av lägenheterna pågår det eller har pågått någon form av hotell- eller mellanhandsuthyrning.

”Vanliga” hyresgäster som fortfarande finns i huset får ta smällen.

– Vi hör ljud av sex genom ventilationen i badrummet. Vi hade ju helst sluppit det. Det är varje vecka, säger en andrahandshyresgäst.

Läs ocksåHyresvärden om sexhandeln i sitt hus: ”Det är för jävligt”Lars Idoff, vd Idoff Fastighets AB

Vi hyr en av lägenheterna där kvinnor sålt sex

Nyckeln ligger under dörrmattan i trapphuset.

Det är januari 2024 och några timmar tidigare har vi bokat en lägenhet i huset. En etta med kök. På pappret är det en vanlig hyresrätt men nu betalar vi drygt 1 000 kronor för en natt. Incheckning klockan 16, utcheckning klockan 11 dagen därpå. På brevinkastet står det ”Beck”.

<yoastmark class=
Hem & Hyras reportrar checkar in på Davidshallsgatan 24, huset som blivit en magnet för sexhandel.

Luften är unken och den svaga doften av cigaretter hänger kvar, trots skyltar som upplyser om rökförbud. Lägenheten är märkbart sliten och slarvigt städad med dammråttor bakom möbler och hårstrån i byrålådor. Den andas mer hotell än hem. Välkomstpärm, vikta handdukar på sängen och Ikeakonst på väggarna. Men det här är inget vanligt hotell. ”Beck” har en mörk historia som vi ska återkomma till.

Namnet Beck har lägenheten fått av Cityroom, mellanhanden som ägaren Idoff har lagt över ansvaret för stora delar av huset på. Bokningen sker online. Det enda mellanhanden kräver är ett foto på en id-handling. Kort därefter ligger nyckeln och väntar. Det sker inget möte, ingen kontrollerar vem det är som flyttar in.

Betalar dyrt för osäkra hyreskontrakt

I nio hotellägenheter finns ett tjugotal sängplatser som kan nyttjas av turister eller företag inom vård-, it- och byggsektorn som behöver tillfälliga bostäder för anställda. Det visar vår granskning. Utöver dessa finns fler lägenheter där hyresgäster bor med osäkra andrahandskontrakt via mellanhänder. Vissa betalar över femtio procent mer än vad som är rimligt.

– Vi betalar mycket och det är ett skäl till att vi överväger att flytta härifrån, säger en boende.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

 

Hotellägenhet som har använts som bordell
Mellanhanden hyr ut ”Beck” dygnsvis – men enligt polisen finns det inget tillstånd för hotellverksamhet.

Hotellägenheten Beck, där vi har checkat in, är en kassako som kan dra in upp till 30 000 kronor i månaden vid full bokning. Det finns ett avtal med Hyresgästföreningen som säger att hyrorna ska förhandlas, men det har inte skett sedan början av 2000-talet. Om det hade skett borde månadshyran för Beck idag ligga på knappt 6 000 kronor.

Annons

När Hem & Hyra var här första gången för sju år sedan var det tydligt att något pågick i skymundan. Varken fastighetsägaren Idoff eller mellanhanden Cityroom ville prata i detalj om affärerna men boende berättade att lägenheterna hyrdes ut i flera led till smyghöjda hyror. Cityroom stod för osäkra andrahandskontrakt men hyran gick ändå in på fastighetsägarens konto. Ofta var det företag som betalade, men det gick även ut över privatpersoner.

– Hyresvärden kan ta ut vilken hyra som helst. Vi är hjälplösa, berättade en av de boende då.

Även Malmö stads socialtjänst var tidigare storkund med akutplaceringar för hemlösa. Över två miljoner kronor i skattemedel gick på det sättet rakt in i verksamheten. Ekonomin runt Cityrooms uthyrningar har varit i oreda, företaget har förlorat en momsstrid med Skatteverket i domstol och företrädaren har blivit dömd för bokföringsbrott.

Kriminella hyr lägenheterna – för sexhandel

När vi lämnar rummet Beck och går runt i huset blir det tydligt att situationen har spårat ur på mer än ett sätt.

“STOP – No criminal activity is allowed in this building! That includes buying sex.”

Lappen med budskapet sitter på porten och är det första som möter besökare. Förklaringen är enkel, kriminella prostitutionsnätverk har upptäckt att det mitt i Malmö går att hyra vanliga lägenheter anonymt och per dygn. Upplägget är idealiskt för den som har något att dölja och Davidshallsgatan 24 är nu en välkänd adress för polisen.

–  Jag vet inte riktigt vad som har hänt men det har varit riktigt mycket poliser här och de har gått runt och bankat på dörrar. De har frågat om man har sett eller hört något, säger en förstahandshyresgäst.

Varning för prostitution och sexhandel.
Hallickar, sexhandel och misstänkta sexköpare har blivit vanliga i huset.

Det hörs oväsen och röster från en av lägenheterna där det pågår en renovering och inifrån en annan hörs svag musik. Påhittade namn som Blom, Sand och Bond står på dörrar som leder till lägenheter som också fungerar som hotell.

Hyresgästföreningen misstänker att det bara finns enstaka riktiga hyresgäster kvar, alltså privatpersoner med förstahandskontrakt. Relationen med fastighetsägaren Idoff är komplicerad och har varit fylld av konflikter.

– Vi har ingen riktig uppfattning om huset idag eftersom vi inte har haft någon kontakt med ägaren sedan 2018. Det är en mycket udda situation, kanske den enda i sitt slag i hela regionen, säger föreningens jurist Lovisa Prodenius.

Lovisa Prodenius, jurist på Hyregästföreningen.
Lovisa Prodenius, jurist på Hyresgästföreningen.

Allvarliga brott mot prostituerade

Beck, som vi tillfälligt har flyttat in i, är en av lägenheterna som har fungerat som bordell. Här har män stått på kö för att ha sex med kvinnor från Östeuropa på sängen, nu prydligt bäddad med rena vita lakan. För två år sedan spårade Norrköpingspolisen en prostitutionsliga just hit. Cityrooms företrädare berättade i förhör om hur uthyrningen hade gått till och att grannarna hade klagat på störningar. Två män från Ungern blev senare dömda till fängelse för koppleri.

Annons

I trapphuset intill vårt ligger rummet där rånarna överföll den kinesiska kvinnan, vilket skedde ett år efter kopplerihärvan. Angriparna fick med sig 36 000 kronor i kontanter och attacken var del av en brutal rånturné riktad mot prostituerade i Malmö. Tingsrätten dömde männen till fängelse och utvisning för flera grova brott. Polisen misstänkte att kvinnan dessutom var offer för människohandlare som kontrollerade prostitutionen på Davidshallsgatan.

Polisen bilder från utredningarna av prostitution och sexhandel på Davidshallsgatan 24.
Gripen sexköpare, beslagtagna brottsvinster från sexhandel och en dömd hallick – polisens bilder från utredningarna kopplade till huset.

En rad anmälningar och misstankar visar på omfattningen av brottsligheten och att den har fortsatt. Senast i vintras anmälde polisen flera sexköpare på adressen. Då pekade vittnesuppgifter mot att det var hallickar i Ukraina som styrde utnyttjandet av landsmän i Cityrooms lägenheter.

Anonym uthyrning lockar till sexhandel

Områdespolisen Elisabeth Cewers är väl insatt i hur sexhandeln fungerar och hon förklarar varför bostäder med anonym uthyrning är så attraktiva för hallickar, kopplare.

– De hyr lägenheter i syfte att använda för prostitution. Kopplarna hoppas på mycket spring och att det ska komma många kunder. Kommer det många kunder reagerar ofta personal på ett hotell. Men finns det ingen reception så är det ju ingen som kan se vad som händer. Det skapas en otrygghet. Om man är en person som tycker det är okej att köpa sex så kanske man inte har de bästa värderingarna. Det är inte de roligaste personerna som springer i husen, säger hon.

Elisabeth Cewers, områdespolis i Malmö och expert på prostitution och sexhandel.
Elisabeth Cewers, områdespolis i Malmö och expert på prostitution.

Vd Lars Idoff på Idoffs fastighets AB är medveten om problemen med prostitution men känner inte till vilka som bor i alla lägenheter i hans hus. Trots detta är han nöjd med mellanhandsupplägget.

–  Ja, allt är ju jättebra. Det har gått bra i tjugo år. Varför ska jag inte fortsätta med det? säger Lars Idoff.

Läs hela intervjun med hyresvärden här.

Hyreshus eller hotell – nu utreder kommunen

Nu har Malmö stad till slut reagerat och beslutat sig för att gå till botten med vad som hänt. Man måste ha bygglov för att ändra användningen av ett hus. Den som struntar i reglerna kan drabbas av ekonomiska sanktioner. I bakgrunden ligger myndigheternas bedömning att hyreshus och hotell påverkar omgivningen på olika sätt. Det kan handla om liv och död, om det skulle börja brinna.

– Vi utför en utredning om att vissa lägenheter ska ha blivit omgjorda och används för någon form av hotelliknande vistelse. Vi samlar in information för att se om det har skett en överträdelse av bygglagen. Brandskyddet är viktigt och ska vara anpassat, särskilt om man ändrar en verksamhet, säger Jonathan Örnberg, utredare på Malmös stadsbyggnadskontor.

Hem & hyras reportrar Anders Paulsson & Kristina Wahlgren hyrde en av bordellägenheterna.
Hem & Hyras reportrar Anders Paulsson & Kristina Wahlgren hyrde en av bordellägenheterna i huset som blivit en magnet för sexhandel.

När vi checkar ut från Beck stoppar vi nyckeln i brevinkastet enligt instruktionen som vi har fått från Cityroom. Lägenheten är redo för nästa turist som ska upptäcka Malmö, behöver en tillfällig sovplats och är redo att öppna upp plånboken. Eller för någon som i lugn och ro vill ägna sig åt sexhandel.

Fakta: Hotellifiering – när trygga hyreskontrakt försvinner

Det som pågår på Davidshallsgatan 24 ryms inom begreppet hotellifiering och är ett växande fenomen som omfattar tusentals lägenheter över hela landet. Konsekvensen blir att hyresrätter med trygga förstahandskontrakt försvinner från bostadmarkanden. Besittningsskydd för hyresgäster och kontrollerade hyror finns inte kvar när bostäderna hyrs ut i hotelliknade form. Bakom den här marknaden står företag, mellanhänder, som kan dra in stora pengar.

En utredning utförd av regeringen har nyligen föreslagit att alla hyresrätter ska registreras som ett sätt att komma åt problematiken.

Fakta: Vad är en hyresrätt – så funkar det

Bilden visar en hyresgäst som skriver på ett hyreskontrakt.

Hyresgästföreningen förhandlar i de flesta fall hyrorna på årlig basis med respektive fastighetsägare. Hyran baseras främst på bostadens standard och storlek men på vissa orter, som i till exempel Malmö, även på läget inom staden och hur pass attraktivt det är.

Ett förstahandskontrakt är ett direkt hyresavtal mellan den boende och fastighetsägaren, utan mellanhänder. Besittningsskyddet innebär att förstahandshyresgästen i grundläget har rätt att bo kvar i lägenheten och inte kan kastas ut hur som helst. En uppsägning som sker mot den boendes vilja prövas i hyresnämnden. En andrahandshyresgäst kan få besittningsskydd efter två år.

Läs också Efter Hem & Hyras avslöjande: Hotellifieringen kan kosta Brodderud 180 000 i sanktionsavgift Hyreshuset som blev dygnshotell och lockar hallickar - sexköpare får böta 18 000 kronor Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.