Annons

HFAB tar grannsamverkan till nya områden

Halmstad HFABs satsning på grannsamverkan har ökat tryggheten på Andersberg. Projektet har fått internationell uppmärksamhet och nu sprids erfarenheterna till fler områden i Halmstad.
Foto: Anna Hultberg
”Vi ringer HFAB om vi ser något mystiskt”, säger Ros-Marie Piirainen med Hilde-Britt Gunnarssson framför en av skyltarna som upplyser eventuella tjuvar om att de kan bli påkomna av grannsamverkare.

Nästan 90 procent av hushållen på Andersberg är anslutna till projektet Grannsamverkan, 959 hushåll. Idén är enkel. De boende rapporterar till HFAB eller polisen när de ser brister i underhåll och misstänkt brottslighet.

– Det behövs fler ögon. Polisen ser ju inte allt, säger Hilde-Britt Gunnarsson som har bott på Andersberg sedan 1979.
Hon är kontaktombud med uppdrag att ha extra koll i området samt att värva nya. 

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Andersberg är ett av 1960-talets alla miljonprogram som haft en del problem med kriminalitet. När forskare på Högskolan i Halmstad utvärderade grannsamverkan såg de att vardagsbrottsligheten hade minskat med 23 procent.

Framgången kan till stor del förklaras med hårt fotarbete. Eldsjälen Gittel Börjesson från HFAB gick i början runt till alla boenden och värvade kontaktombud. Stafettpinnen plockades upp av engagerade kontaktombud som besöker alla nyinflyttade och informerar om grannsamverkan.

Varken Ros-Marie Piirainen eller Hilde-Britt Gunnarsson har behövt ringa polisen. Avvikelserna de ringt om har varit trasiga gatlyktor eller en moped i trapphus (=brandfara).

Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.

Ombuden får ingen ekonomisk ersättning. De bjuds på fika, fortbildning och teater några gånger om året. Det räcker, tycker de. Den stora vinsten är känslan av att bidra till ett tryggare bostadsområde.
Husen har också fått nya passersystem, bekostade av HFAB.

Annons

– Förr hände det att någon sov i trappen när jag hämtade tidningen. Det händer aldrig nu, säger Ros-Marie Piirainen.
Fler områden i Halmstad är på gång för grannsamverkan, närmast Fyllinge, och HFAB får många förfrågningar från andra kommuner. Helene Blomberg på HFAB säger att metoden passar bäst i stadsdelar med så kallat vardagsbrottslighet, som inbrott och skadegörelse.

– Man ska inte börja i en stadsdel där det skjuts ofta. Då är folk nog för rädda.

Läs ocksåTusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör"Ryggtavlan av en person som står och tittar ut från en högt belägen balkong.

Projektet har fått internationell uppmärksamhet. Det vann en utmärkelse i Bryssel och ett pris i en europeiska tävlingen European Crime Prevention Award, ECPA.

Andra sätt att öka tryggheten

* På Gamlegården i Kristianstad har ABK installerat ett skalskydd i 1800 lägenheter.

Annons

* I Helsingborg har det kommunala bostadsbolaget satsat på att trygghetscertificera hela hus. Det har inte riktigt blivit så bra som var tänkt. Mer om det här: Ingen succé för trygghetscertificering

Du som hyresgäst kan också driva på. Här tipsar Hyresgästföreningens Li Merander (nedan) om hur.

Läs också Fyra generationer som skapar trivsel i bostadsområdet Gottsunda centrum firar 50 år – nu rustas miljonprogramshusen Här delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tveka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.