Annons

HFAB tvingas backa om andrahandsuthyrning

Halmstad En hyresgäst i Halmstad tillåts hyra ut sin bostad i tre år. Beslutet i hyresnämnden går tvärtemot HFAB:s egen policy där två år är maxgränsen för andrahandsuthyrning.
HFAB ska se över sitt regelverk gällande andrahandsuthyrning vid studier.

När den 32-åriga hyresgästen i Halmstad kom in på en ettårig utbildning i Göteborg ansökte han om att få hyra ut sin lägenhet i ytterligare ett år. Eftersom mannen redan hade hyrt ut sin bostad i två år fick han ett nej av hyresvärden Halmstads Fastighets AB, HFAB. 

Enligt bostadsbolagets egna regelverk kan en andrahandsuthyrning endast godkännas ett år i taget. När det har gått två år anses rätten att hyra ut bostaden vara förbrukad.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hyresgästen vände sig till hyresnämnden för att få ärendet prövat. Nämnden beslutade att mannen ska få hyra ut sitt hem i ytterligare ett år.

– Rent generellt kan man säga att en andrahandsuthyrning på tre år normalt sett inte är något problem när det gäller studier på annan ort. Skulle hyresgästen ansöka om mer än så bedöms det från fall till fall. Jag har själv inte ställts inför problematiken ännu. Sedan vet jag att det är många bostadsbolag som har ställt upp intern praxis som inte alltid stämmer överens med vår praxis, säger hyresrådet Stefan Lönqvist.

Annons

HFAB har efter beslutet i hyresnämnden bestämt att de ska se över sin policy.

Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.

– Vi kommer självklart att se över vårt regelverk. Vart det landar kan jag inte svara på idag, säger Ulf Nilsson, chef för affärsutveckling och kommunikation vid HFAB.

För de som bor i bostadsrätt och vill hyra ut sin bostad i andrahand är regelverket i nuläget ännu mer generöst.

– Av förarbetsuttalandena i samband att man strök kravet på beaktanvärda skäl i lagtexten framgår det att ägaren till en bostadsrätt har rätt att slutföra sina studier innan andrahandsuthyrningen måste upphöra, säger han.

Annons
Läs ocksåSå blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”Händer som river ett hyreskontrakt. Man som tittar rakt fram.

Enligt Stefan Lönqvist är det möjligt att regelverket för studerande hyresgäster kommer att bli generösare framöver.

– Tidigare var de flesta utbildningarna treåriga men i dag är det inte ovanligt med studier som sträcker sig över både fyra och fem år.

Läs också Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt” Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.