HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hjälp till 200 medlemmar – värt miljoner

Västernorrland Juristerna i Hyresgästföreningen region Norrland har skött sitt jobb väl. Deras hjälp under 2016 var värt 1,8 miljoner för de medlemmar de företrädde. I Västernorrland innebar det en summa på 593 237 kronor.
Foto: Åsa Eriksson

I Hyresgästföreningens medlemskap ingår – inte bara medlemstidningen Hem & Hyra – utan även fri juridisk hjälp av föreningens jurister. När hyresgästerna inte lyckas komma överens med sin hyresvärd är de välkomna att ta kontakt med juristerna så att de istället kan föra deras talan.

Det kan handla om allt från hyressänkning på grund av skadedjur till byte av trasig eller gammal spis.

Läs också1,8 miljoner tillbaka till medlemmarna i norr

Ibland räcker det med ett telefonsamtal till värden, men ibland drivs ärenden vidare till hyresnämnden och kanske ännu längre än så om det blir nödvändigt.

Alla ärenden handlar naturligtvis inte om kronor och ören, men i de fall de gjort det så har Hyresgästföreningen räknat ut hur mycket i pengar deras hjälp har gett de medlemmar som de företrätt. Ett sånt ärende kan till exempel handla om en felaktig hyreshöjning där hyresgäster har fått tillbaka tusentals kronor retroaktivt efter ett domslut i hyresnämnden.

Annons

Johan Hermansson, Hyresgästföreningens ärendehandläggare i Sundsvall tycker att det känns bra att hans och kollegornas kompetens gör skillnad.

Läs ocksåLovade betala för kattkisset - ångrade sig och gick till polisen: "Aldrig skrivit på det aktuella avtalet"

– Det ger en verklig medlemsnytta att få rätt i dessa tvister, säger han.

Summan av fjolårets insatser gav närmare 1,8 miljoner vid tvister där utfallet blivit till medlemmens fördel. Sammanlagt handlar det om cirka 200 olika ärenden.

Annons

2015 var summan drygt 1,2 miljoner, vilket innebär en ökning under fjolåret med 40 procent.

Läs ocksåKritiserad hyresgästbas föreslås till ny hög post – trots larm från visselblåsareKenneth Gustavsson, Hyresgästföreningen, och skiss på visselblåsare.

 

Fakta: Fördelat på länen i Norrland

Jämtland/Härjedalen: 281 692 kr

Västernorrland: 593 237 kr

Västerbotten: 592 521 kr

Norrbotten: 295 543 kr.

Läs också Sandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat" Gert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.