Annons

HLU inte säkert för hyresgäster i Växjö

Växjö Växjöhem har fryst hyresgäststyrt lägenhetsunderhåll för fastigheter som ska säljas. Och det är långt ifrån säkert att hyresgästerna får tillbaka det.

Tapetsering, målning, slipning av golv. Växjöhem har fryst underhållet i de lägenheter som är på väg att säljas i kommunen.  Det innebär att det hyresgäststyrda lägenhetsunderhållet, HLU, ligger på is.

Detta har fått både hyresgäster och Hyresgästföreningen att reagera i lokal media. Inte minst var underhållet ett argument för årets höjda hyror. Hyran höjdes, men underhållet frös inne. Hyresgästföreningen anser att Växjöhem sviker sina hyresgäster. Moderbolaget VKAB anser att det är praxis och rätt att frysa underhåll inför en försäljning.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgäststyrt lägenhetsunderhåll handlar om att en hyresgäst kan välja att senarelägga eller tidigarelägga sitt tidsbundna underhåll, exempelvis tapetsering vart tionde år. Om hyresgästen vill vänta och skjuta fram tapetseringen ges rabatt på hyran. Vill hyresgästen ha underhållet tidigare får man betala för det.
Det hela regleras i ett avtal mellan bostadsbolaget och Hyresgästföreningen.

När Växjöhem år 2010 sålde Bärnstenen och Citrinen hände exakt samma sak som i dag. Växjöhem höll inne underhållet för de 612 lägenheterna. Dessa hyresgäster blev senare av med sitt HLU helt och hållet, stod klart i december förra året då CA Fastigheter och Hyresgästföreningen kunde enas i en överenskommelse som gav hyresgästerna kompensation för att HLU försvann.

– Vi försökte på alla sätt och vis få behålla HLU men det visade sig att det inte gick. Bolaget ville inte ha kvar det och vi kunde inte få dem att se fördelarna med det, att detta är ett bra boinflytande för hyresgästerna. Vi kom vi fram till den här lösningen där vi har värderat HLU, berättar Hyresgästföreningens förhandlare Lida Zezovska.

Annons
Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

Överenskommelsen innebär:

Alla hyresgäster som har innestående underhåll och som bor kvar i december 2012 ska få sin HLU-rabatt för 2011 och 2012 utbetald.

Alla hyresgäster som har innestående underhåll ska erbjudas att få åtgärderna utförda. Målet är att åtgärderna ska vara utförda senast sista juni 2013. På detta sätt ”nollställs” lägenheternas underhåll, om hyresgästerna så vill.

Läs ocksåFördubblad p-avgift efter bostadsbolagets räntesmäll – hyresgästen Nathalie: ”Känns väldigt överdrivet”Nathalie Lundberg, halvkroppsporträtt, står med vit vinterjacka och långt hår på sin oskottade parkeringsplats som hon har sagt upp. I bakgrunden till höger en P-skylt, till vänster ett höghus med sol på, i mitten två träd och en envåningsbyggnad. Längre bak bostadshuset i tegel. Höjda parkeringsavgifter är ett av många sätt ränteläget påverkar hyresgästers vardag.

Alla hyresgäster, även dem som inte har innestående underhåll, som bodde kvar i december 2012 får en engångssumma som motsvarar 15 kronor per kvadratmeter. För en lägenhet på 70 kvadratmeter handlar det om drygt 1 000 kronor. Därefter upphör HLU.

Annons

Hela värdet av HLU på de aktuella fastigheterna motsvarar ungefär 447 000 kronor på ett år. Ungefär lika mycket uppskattas kompensationen på 15 kronor per kvadratmeter ligga på totalt.

Vad händer om köparna av exempelvis Hästhagen i Växjö inte vill ha kvar HLU?

– Vill nya ägaren inte ha kvar HLU så får de påkalla en förhandling i vanlig ordning. Det här är en överenskommelse som följer fastigheterna. Det är samma sak med hyran, den är fastställd vid en försäljning och vill nya ägaren förändra den så måste de påkalla förhandling, säger Lida Zezovska.

Läs också Alingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:n Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre" Hyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.