HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hög städnota drabbar hyresgäster

Botkyrka Färre blommor och sämre skötsel av utemiljön. I Fittja och Norsborg är Botkyrkabyggens kostnader för grovsopor och städning så höga att bolaget får dra in på andra saker. Nu har hyresgästerna tröttnat på nedskräpningen.
Berit Hugo och flera andra hyresgäster i Fittja har tröttnat på nedskräpningen i området.

Smutsiga och nedskräpade trapphus, mängder av grovsopor och en hög vattenförbrukning. En sammanställning från Botkyrkabyggen visar att Fittja och Norsborg har 50 procent högre kostnader för städning och vattenförbrukning jämfört med bolagets lägenheter i Tumba.
– Vissa av våra huskroppar går med förlust, säger Ulf Nyqvist, vd på Botkyrkabyggen.

Att det slängs en stor mängd möbler och andra grovsopor i områden som Fittja och Norsborg, men även delar av Alby, Tumba och Storvreten, drabbar hyresgästerna i form av sämre skötsel av områdena.
– När vi måste ägna mycket tid åt att ta hand om grovsopor så blir det mindre resurser till att göra andra saker. I områden med mindre sopor och nedskräpning kan vi ägna oss åt att plantera blommor, göra områdena vackrare och ta hand om småreparationer, säger han.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

Han tror att den ökade vattenförbrukningen beror på trångboddheten ökar och att fler gör av med mer vatten. Men att folk ställer ut grovsopor och skräpar ner tror han har delvis andra orsaker.
– En stor orsak är den olovliga andrahandsuthyrningen som leder till att det är en stor omsättning av människor som ställer ut saker när de flyttar.

Vad gör ni för att få bukt på problemen?
– Vi har konkreta åtgärder på gång för att få bukt med olovlig andrahandsuthyrning, men jag kan inte gå in på vad det är. Sedan hade vi en sopinformationskampanj under 2016, men det är en långsiktig kamp för att få det bättre, säger han.

Annons

En konsekvens av den höga vattenförbrukningen i vissa områden kommer att få konsekvenser när bolaget nu ska renovera sina miljonprogramshus.
– När vi renoverar husen så tror jag vi kommer att sätta in teknik så att hyresgästerna får betala för sin egen vattenförbrukning, säger han.

Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

Flera hyresgäster i Fittja håller med om att området blivit sämre de senaste tre-fyra åren, framförallt har nedskräpningen ökat. En är Berit Hugo som har bott i Fittja sedan 1974 och är ordförande i den lokala hyresgästföreningen.
– Det har blivit skitigare och det är jobbigt att se. Problemet är att folk inte kastar sopor i sopbehållarna utan ställer de bredvid och ute i området. Sedan har jag varit områden i stan som också är skitiga, säger hon.

Berit Hugo tror nedskräpningen beror på flera saker. Ett skäl är att fler människor har flyttat till Fittja de senaste åren och att många är mer trångbodda.
– Jag tror det kan bero på att folk som kommer hit inte vet hur man ska göra med sopor eller i tvättstugan. Så ser de att någon ställt en påse ute och så gör de likadant.

Hon tror också att en del av problemet med nedskräpning beror på att fastighetsskötare byts ut ganska ofta.
– De som varit här ett tag hinner bygga relationer och lära känna folk och vet vilka de har att göra med. Det hinner man inte om man är här en kortare tid, säger hon.

Annons
Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Hon tycker att Botkyrkabyggen gör ett bra jobb och har anordnat flera möten med hyresgäster för att få bukt på nedskräpningen.
– Men det känns som att vad man än gör så lyssnar inte hyresgästerna, säger hon.

Silva Maria Moreno, som bor på Forvägen i Willhems lägenheter, säger att det inte är något fel på Fittja utan på att vissa människor beter sig på fel sätt.
– Jag kommer från ett fattigt land men det är ingen som slänger blöjor på marken som här. Om jag kunde så skulle jag flytta, säger hon.

Läs också Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.