HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Höga hyreskrav från Varbergs Bostad

Varberg Varbergs Bostad vill höja hyrorna med 5,9 procent. Jämfört med vad andra värdar i Västsverige och Halland krävde förra året är det ett mycket högt yrkande.

Nu börjar förhandlingarna om nästa års hyror att dra igång på allvar. Kommunägda Varbergs inleder nämligen med att kräva höjda hyror på i snitt 5,9 procent, enligt ett brev som Hyresgästföreningen skickat ut till sina medlemmar i staden. Bolagets krav ska nu förhandlas med Hyresgästföreningen.

För en hyresgäst som idag har en månadshyra på 5 000 kronor i månaden skulle en höjning på 5,9 procent innebära ökade månadskostnder på nästan 300 kronor.

Läs ocksåTvärnit för hyror i Varberg – första strandningen i Halland i år5 500 hushåll som bor hos Varbergs Bostad får vänta på besked om årets hyreshöjning. Nu riskerar de att få betala en retroaktiv höjning från och med 1 april.

Varbergs Bostad är först ut bland de halländska värdarna med sitt yrkande, så därför kan man inte jämföra deras hyreskrav med andra bostadsbolag i länet. Men tittar med på vad andra bolag i Västra Götaland och Halland krävde förra året är 5,9 procent mycket högt.

Annons

Varbergs Bostad själva krävde förra året hyreshöjningar på 3,4 procent. Då bröt förhandlingarna med Hyresgästföreningen samman, eftersom parterna inte kunde komma överens. I slutändan var det istället den partssammansatta Hyresmarknadskommittén i Stockholm som bestämde hyreshöjningen till två procent.

En granskning som Hem & Hyra genomförde förra året visar att Varbergs Bostad år 2012 gjorde en vinst på drygt 5 600 kronor per lägenhet – vilket är trettonde högst i Sverige.

Annons
Läs ocksåDragiga hyreshus med elvärme: ”Om man tänder ett ljus så ser man hur lågan viftar”

Samtidigt får Varbergs Bostad högst betyg av alla kommunala bostadsbolag i Västra Sverige när hyresgästerna själva får bedöma vardagsförvaltningen. Varbergs Bostad är också det kommunala bostadsbolag som har lägst snitthyra i Västsverige.

Läs också Direktverkande el: Yvonne, 74, jobbar extra för att ha råd med elräkningen Ombildning till bostadsrätter blir inte av - HFAB säljer 175 lägenheter Så mycket höjer halländska värdar hyran 2022 – hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.