HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Högljudda Göteborgskrogar riskerar vite

Göteborg ​Tre restauranger i centrala Göteborg hotas av vitesförelägganden på mellan 120 000 och 200 000 kronor. Skälet är att krogarna spelar så hög musik att de boende i närheten inte kan sova.

​Åtgärderna riktar sig mot en krog på Kristinelundsgatan, en på Järntorget och en på Linnégatan. I samtliga fall har grannar till restaurangerna vänt sig till miljöförvaltningen och klagat på att krogarna spelar musik på alldeles för hög volym.

Miljöförvaltningen har gjort bullermätningar och konstaterat att det finns fog för klagomålen. I praktiken är det omöjligt att kunna sova innan krogarna stängt för kvällen och det anser miljöförvaltningen vara helt oacceptabelt.
Trots flera uppmaningar till restaurangägarna har i praktiken ingenting hänt. Någon av krogägarna har uppgett att problemen ska lösas genom ombyggnader och på en restaurang har bland annat högtalarna flyttats för att försöka begränsa ljudet utanför. Men för de bullerstörda grannarna har problemen fortsatt.
Därför skärper nu miljöförvaltningen tonen och föreslår ett vitesföreläggande mot krogtrion. Dämpas inte musiken riskerar krogarna att få betala från 120 000 och upp till 200 000 kronor vardera.
Miljöförvaltningen konstaterar att en mycket enkel och dessutom billig åtgärd för att undvika att störa grannarna är att helt enkelt vrida ner ljudet på musikanläggningen. Flera krogägare har dock uppgivit att skälet till att det spelas så högt att hög musik bidrar till ökad försäljning av alkohol och att särskilt livespelningar har extra god effekt på försäljningen. Men det argumentet ger miljöförvaltningens inspektörer inte mycket för.
– Inte i någon bransch är det nödvändigt eller acceptabelt att intäktsmaximera på ett sådant sätt att det ger upphov till så allvarliga störningar att människor inte kan sova i sina egna bostäder.
Miljönämnden fattar beslut om vitesföreläggandena vid sitt nästa sammanträde. Vid samma tillfälle avgör också nämnden ett vitesföreläggande för ytterligare en restaurang i Vasastan. Där störs grannarna av såväl matos som buller från krogens fläktanläggning.

Läs också Trots regeländring: Bilmusiken fortfarande ett problem – här har polisen utfärdat böter Hyresgäster och unga störs mer än andra – ny studie förvånar forskare Dvärgkaninen Lennart var klimatboven hemma hos Virginia Hyresgästen Karin: ”Vansinne att riva ut vacker originalinredning som hållit i 90 år!” Skebo satsar på hållbarhet och trygghet för sina hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.