HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Högre hyror väntar för 1 000 hyresgäster i Kinda

Kinda Kindahus höjer hyrorna med 1,95 procent från 1 januari. I uppgörelsen åtar sig bostadsstiftelsen att prioritera underhåll före att gå med lika stor vinst som de senaste åren.
Foto: Jenny Knutsson
Hyresgäster hos kommunala bostadsstiftelsen Kindahus får en hyreshöjning på 1,95 procent vid nyår.

Efter att tidigare ha haft en tuff ekonomisk situation så har de senaste åren gått bra ekonomiskt för kommunala bostadsstiftelsen Kindahus. Såväl 2016 och 2017 gick stiftelsen med drygt 14 miljoner kronor i vinst, trots att målet i affärsplanen är tre miljoner.

Enligt vd Jan Skarin var det nödvändigt med några år med goda resultat för att stärka soliditeten. Vid en för låg soliditet kan det till exempel vara svårt att få låna pengar till investeringar.

Läs ocksåSå blir din hyra 2019 i Östergötland

Inför förhandlingen om 2019 års hyror begärde Kindahus att få höja med 3,26 procent.

— Då hade vi ändå inte tagit med alla våra kostnadsökningar, som till exempel de ökade personalkostnaderna, säger Jan Skarin.

Enligt honom väntar flera taxehöjningar nästa år.

Läs ocksåHöjda hyror hos Victoria Park i Göteborg

— Fjärrvärmen går upp med motsvarande 140 000 kronor och även elen blir dyrare. Den kommunala borgensavgiften har ökat med 350 000 på två år. Samtidigt har vår snitthyra halkat efter om man jämför med hur det ser ut i andra kommuner runt omkring oss, säger Jan Skarin, som uppger att han ändå är nöjd med nivån på hyreshöjningen som parterna nu har kommit överens om.

Hyresgästföreningens förhandlare Joel Jonsson menar att det ursprungliga yrkandet var för högt, särskilt med tanke på de senaste årens vinster i stiftelsen. 1,95 procent tycker han är en rimlig nivå, då Kindahus samtidigt lovar att satsa på underhåll framför vinst.

— Många av Kindahus hus kommer att behöva underhållas framöver. Det är många kök och badrum som behöver renoveras till exempel. Vi har skrivit in ett förbehåll i uppgörelsen som innebär att om stiftelsen gör ett redovisat resultat som markant överstiger det finansiella målet de har på tre miljoner så kommer man beakta det vid nästa års förhandling. Jag känner mig nöjd utifrån det förbehållet och att vi har ett samförstånd kring vart pengarna ska gå, att de ska gå tillbaka till hyresgästerna, säger Joel Jonsson.

Läs ocksåSista stora hyresförhandlingen klar i Varberg

En höjning med 1,95 procent innebär att en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor i månaden blir 98 kronor dyrare.

Kindahus har cirka 1 000 lägenheter i Kisa och Rimforsa.

Läs också Ett halvår senare – nu är hyrorna hos Rikshem i Uppsala klara Slarv med hyran gick till domstol

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.