Annons

Högt yrkande kapades rejält

Tranemo Tranemo Bostäders hyreskrav på nästan sju procent var Västra Götalands högsta. Men efter långa förhandlingar landar resultatet nu på mer blygsamma 2,15 procent.

Redan i början av december inleddes förhandlingarna mellan kommunala Tranemo Bostäder och Hyresgästföreningen. Parterna stod långt ifrån varandra och först nu har man lyckats komma överens. Resultatet: en betydligt lägre höjning än vad bolaget yrkade på.

Hyrorna för de omkring 860 lägenheterna höjs med 2,15 procent från och med årsskiftet, vilket innebär att hyresgästerna kommer att få betala en del av höjningen retroaktivt. I kronor innebär överenskommelsen att ett hushåll som i dag betalar en hyra på 4 000 kronor får en höjning med lite mindre än 90 kronor i månaden.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Det är ett resultat som Hyresgästföreningens förhandlare Ann-Christin Josefsson tycker är rimligt, eftersom bolaget har ett behov av att utföra underhåll.

– Ett stort problem för Tranemo Bostäder är ju annars att de har många lägenheter som står tomma. Vakansgraden ligger på 8-10 procent. Det är ingen enkel situation men att höja hyrorna kan ju leda till att det blir ännu svårare att få lägenheterna uthyrda, säger hon.

Annons

Vd Lizz Wiklund konstaterar att bolaget nu får nöja sig med att utföra det löpande underhållet.

Läs ocksåTvå nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

– Det känner jag en viss besvikelse inför. Men nu ska vi satsa på att minska vakansgraden så kan vi kanske ändå få ett ökat utrymme för att utföra mer underhåll.

Hur ska ni arbeta för att få fler lägenheter uthyrda?
– Vi kommer att börja marknadsföra Tranemo även utanför kommungränserna. Tranemo kommun tappade lite i invånarantal förra året och det räcker inte att marknadsföra sig där. Vi har bland annat haft ett möte med Boplats Göteborg om ett eventuellt samarbete, säger hon.

Annons

Ytterligare ett bolag i Sjuhärad har förhandlat färdigt om årets hyresnivåer. Kommunala Alingsåshem har kommit överens med Hyresgästföreningen om en höjning med i genomsnitt 1,85 procent för bolagets drygt 3 200 lägenheter. Det kan jämföras med kravet på nästan tre procent.

Läs ocksåHöjda hyror i Stenungsund och på Orust

Här kan du läsa mer om färdiga hyresuppgörelser i Västra Götaland.

Läs också Avbrott i förhandlingar om studenthyror i Göteborg Hyreshöjning på gång hos Willhem i Göteborg Tvist om höjda hyror i Kungälv

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.