HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hon bär den dyraste soppåsen

Jönköping I Habo bär Camilla Sandstedt ut sin soppåse. Den är är den dyraste soppåsen i hela Jönköping och Kalmar län. 154 kronor per månad kostar den jämfört med 84 kronor för Anders Saras i Värnamo.
Camilla Sandstedt i Habo håller i en dyr soppåse. Foto: David Wreland

Camilla Sandstedt hyr en lägenhet i Habo norr om Jönköping. Avfallet kostar henne 1 848 kronor per år.

– Jag visste inte att det var så stora prisskillnader mellan kommunerna. Eftersom kostnaden ingår i hyran så tänker man inte på hur stor del som går till avfallshanteringen, säger Camilla. 

Läs ocksåGrannen intill: Katharina behöver inte drömma sig bort

Hon tycker inte att hon får valuta för pengarna.

– Jag är noggrann med min källsortering. Men vad hjälper det när soptunnorna inte töms i tid utan svämmar över av skräp.

Om Camilla Sandstedt bott i samma län fast i Värnamo hade hon sparat 840 kronor per år även om hon slängt lika mycket sopor. Anders Saras i Värnamo betalar nämligen bara 1008 kronor per år på sin sophämtning. Han kan glädjas åt att kunna slänga länets billigaste soppåse.

Läs ocksåSå umgås grannarna i coronatider

Att kostnaderna skiljer sig så mycket mellan kommunerna beror på vilka avtal fastighetsägarna har med energibolagen.

– Fastighetsägarna har stora möjligheter att påverka hyresgästernas kostnad för avfall.

Placering av kärlen, antal kärl och kärlens storlek påverkar priset. Liksom hyresgästernas förmåga att sortera sina sopor, säger Jan Svensson.

Läs ocksåKopparstaden tjänar mest - minus för tre bolag

Han är avfallstekniker på June Miljö och Avfall. De har nyligen tagit över driften för avfall i Habo, Jönköping och Mullsjö kommun. Habo har haft en taxa baserat på antal kärl samtidigt som fastighetsägarna har haft många mindre kärl. Det ska nu ändras till färre kärl. Habos taxa kommer därför sänkas till samma taxa som Jönköping och Mullsjö, 123 kronor per lägenhet och månad.

Läs också Kämpigt för de små allmännyttorna i Värmland EHB lönsammast i länet - Älvkarlebyhus tål stryk
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.