Annons

Hon bär den dyraste soppåsen

Jönköping I Habo bär Camilla Sandstedt ut sin soppåse. Den är är den dyraste soppåsen i hela Jönköping och Kalmar län. 154 kronor per månad kostar den jämfört med 84 kronor för Anders Saras i Värnamo.
Camilla Sandstedt i Habo håller i en dyr soppåse. Foto: David Wreland

Camilla Sandstedt hyr en lägenhet i Habo norr om Jönköping. Avfallet kostar henne 1 848 kronor per år.

– Jag visste inte att det var så stora prisskillnader mellan kommunerna. Eftersom kostnaden ingår i hyran så tänker man inte på hur stor del som går till avfallshanteringen, säger Camilla. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon tycker inte att hon får valuta för pengarna.

– Jag är noggrann med min källsortering. Men vad hjälper det när soptunnorna inte töms i tid utan svämmar över av skräp.

Annons

Om Camilla Sandstedt bott i samma län fast i Värnamo hade hon sparat 840 kronor per år även om hon slängt lika mycket sopor. Anders Saras i Värnamo betalar nämligen bara 1008 kronor per år på sin sophämtning. Han kan glädjas åt att kunna slänga länets billigaste soppåse.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Att kostnaderna skiljer sig så mycket mellan kommunerna beror på vilka avtal fastighetsägarna har med energibolagen.

– Fastighetsägarna har stora möjligheter att påverka hyresgästernas kostnad för avfall.

Annons

Placering av kärlen, antal kärl och kärlens storlek påverkar priset. Liksom hyresgästernas förmåga att sortera sina sopor, säger Jan Svensson.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Han är avfallstekniker på June Miljö och Avfall. De har nyligen tagit över driften för avfall i Habo, Jönköping och Mullsjö kommun. Habo har haft en taxa baserat på antal kärl samtidigt som fastighetsägarna har haft många mindre kärl. Det ska nu ändras till färre kärl. Habos taxa kommer därför sänkas till samma taxa som Jönköping och Mullsjö, 123 kronor per lägenhet och månad.

Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.