Annons

Hon tog strid för att slippa renoveringen

Nyheter Det är en klar sensommardag i början på september. Men i bostadsområdet Silvergården i Landskrona hopar sig orosmolnen över de uppresta byggnadsställningarna. Hyresvärden Landskronahem är i full gång med att renovera lägenheterna på Silvergården, något som kommer att leda till kännbara hyreshöjningar för de boende. ​
Husen är slitna och precis som andra fastigheter från tidigt 1970-tal i behov av nya tak och stammar. Men det är normalt underhåll som inte ger värden rätt att höja hyran. Vad företaget nu gör är att i samband med stambytet helkakla badrummen och sätta upp handdukstorkar. Därmed höjs hyran med 370 kronor i månaden, eftersom det räknas som standardhöjande åtgärder.
– Trehundrasjuttio kronor är kanske inte mycket för den som har jobb, men här bor ju mest låginkomsttagare och pensionärer. För dem är det en ekonomisk katastrof, säger Annika Mattsson, 55 år och boende på Silvergården sedan 1998.
 
Hon är sjukpensionär och nyss hemkommen från en bilsemester genom Östeuropa. Tillsammans med familjen bor hon i en fyra i utkanten av bostadsområdet, precis till vänster om vårdcentralen.
För drygt ett år sedan fick hon ett brev från Landskronahem där hon ombads godkänna den stundande renoveringen. Annika Mattsson och 30 andra hyresgäster vägrade och ärendet hamnade i hyresnämnden. Där blev det stopp direkt.
– Vi hade inte en chans. Det kändes som att alltihop var uppgjort på förhand, säger Annika Mattsson och skakar på huvudet.
Hyresnämnden gick helt på Landskronahems linje. Renoveringarna var nödvändiga och inte på något vis oskäliga mot hyresgästerna, enligt nämnden.
 
Annika Mattsson suckar djupt när hon bläddrar igenom hyresnämndens beslut. Hon förnekar inte att renoveringsbehoven är stora på Silvergården. Stammarna är i dåligt skick och några badrum är faktiskt ganska slitna.
När husen byggdes duschade folk två gånger i veckan. I dag finns det hyresgäster som duschar flera gånger om dagen och sådant tar ut sin rätt, förklarar Annika Mattsson. Men vissa åtgärder var helt obefogade, anser hon.
– Många äldre hyresgäster tyckte att badrummen fungerade bra som de var. Och handdukstorkare var det ingen som ville ha, utan det fick vi bara finna oss i, säger hon.
 
På Silvergården jobbar byggnadsarbetarna för högtryck. Men Annika Mattsson och de andra hyresgästerna vägrar ge upp och gör sig nu redo för en andra vända i hyresnämnden.
Den här gången gäller det hyreshöjningen på 370 kronor som de anser är alldeles för hög.
–Vi kommer inte att ge oss, säger hon.
Och stridslystnaden lär behövas. Anders Eneborg, projektledare vid Landskronahem, berättar att bolaget de närmsta åren ska byta ut alla kök på Silvergården. Med nya hyreshöjningar som följd.
 

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Ann-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning” Värden slängde deras persienner i renoveringen – nu får de rätt till nya Politiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek” Unika beslutet stoppade helkaklade badrum – värden behåller möjlighet att överklaga Unikt beslut stoppar helkaklat badrum och klinkergolv hos Mohamed: "En stor seger"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.