HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hotas med vite på 100 000 efter vanskötsel

Värmland En lista med inte mindre än 24 brister måste en privat hyresvärd i Kristinehamn i Värmland åtgärda. Annars väntar vite på 100 000 kronor. Det har hyresnämnden beslutat.

Det är allt från sprickor i tak till felkopplade och brandfarliga kylskåp som den privata hyresvärden åläggs att åtgärda. Ärendet, där två hyresgäster tagit hjälp av Hyresgästföreningen, har tidigare varit uppe i hyresnämnden. Den gången enades hyresvärden och hyresgästerna om att bristerna skulle åtgärdas.

Nu har det gått ett och ett halvt år – och löftet hölls inte.

Läs ocksåHyresgäster i Nybro bjuds på teater

Därför vände sig de båda hyresgästerna via föreningens jurister återigen till hyresnämnden. Och den här gången skriver hyresnämnden i sitt beslut att de dömer ut vite – eftersom det annars kan befaras att hyresvärden återigen struntar i att fixa felen.

– Kanske tar hyresnämnden fram med storsläggan nu och beslutar om ett så pass stort vite eftersom värden lovat saker tidigare men inte hållit dem, för det är oerhört ovanligt att de beslutar om vite. Och vite i den här storleken har jag inte varit med om tidigare. Men så är det ju också som tur är ovanligt att hyresvärdar inte håller vad de lovat i hyresnämnden, säger Ingemar Fornemo som är jurist på Hyresgästföreningen i Karlstad.

Nu har hyresvärden på sig till sista april att åtgärda listan med alla 24 felen.

Läs ocksåLilafärgat hår gav skadestånd

– Jag ser det som en stor framgång att hyresgästerna äntligen kommer att få bristerna åtgärdade. Hyresnämnden skriver i sitt beslut att det är fråga om omfattande åtgärder och det är därför som de får så lång tid på sig, säger Ingemar Fornemo.

Om hyresvärden inte åtgärdat felen före sista april kommer de att få betala 100 000 kronor – vilket motsvarar det belopp som hyresnämnden bedömer att åtgärderna kommer att kosta.

De två hyresgästerna är hoppfulla.

Läs ocksåNy styrelse efter skakig tid

– Nu ser det väldigt ljust ut. Det jag har velat ha åtgärdat är att få ett kylskåp som går att stänga och som är rätt installerat. Kylskåpet jag har står på en lastpall och är så svårt att stänga att maten ibland blir förstörd. Och så finns en stor spricka i taket i vardagsrummet och så är vissa fönster trasiga, säger hyresgästen Susanne.

Även miljökontoret i kommunen har varit inblandade och beslutat att hyresvärden måste åtgärda en fukt- och mögelskada i ett badrum.

Läs också Stenograferande ordförande avgår efter 35 år Paret från Falun betalade inte hyran i tid – tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.