Annons

Hotbrev, hårspray och skurvatten i brevinkastet: ”Jag vågade knappt röra mig i lägenheten”

Härnösand Grannens ilska gick ut över hyresgästen ovanför. Skrik om kvällarna, hotfulla brev och ryck i dörren skrämde hyresgästen som till slut inte vågade gå ut i trapphuset. Värden kände till problemet, men inget hände.
Montage av flera bilder med ytterdörr, sprayburk och handskriven text.
Foto: Åsa Eriksson/Pexels
Hyresgästen trakasserades i över ett år av sin granne och vände sig till slut till polisen.

Ibland kom de varje dag. Ibland dröjde det en vecka. Antingen stoppades de i brevinkastet eller tejpades upp direkt på dörren.

I över ett års tid fick hyresgästen i Härnösand hotfulla brev från grannen nedanför, en kvinna i 70-årsåldern.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ofta handlade det om falska anklagelser om stöld eller skadegörelse och krav på att stänga av wifi-nätverket som kvinnan ansågs bli påverkad av. Trots att hyresgästen inte hade egen nätverksuppkoppling.

Men ibland innehöll breven även förtäckta hot, som ”vad jag skulle vilja göra med dig säger jag inte” eller ”det kommer hända mycket framöver, det stannar inte upp”.

Hyresgästen fick otrevliga meddelanden i brevlådan. När hon tejpade igen inkastet sattes lapparna istället upp direkt på hennes dörr.

Glåporden haglade även om kvällarna när grannen skrek nerifrån sin lägenhet vid ungefär samma tid varje kväll. Otrevligheter som ”du där uppe, din jävla parasit” kändes personligt riktade.

En dag när hyresgästen hade besök av en manlig bekant hördes ett pysande ljud ifrån hallen. Mannen sprang dit och kände en stark doft av någon typ av spray eller gas. När han ryckte upp ytterdörren stod den störande grannen utanför med en sprayflaska i handen. Hon försökte spraya mannen i ansiktet men han lyckades värja sig och fick henne att gå därifrån.

Vid ett annat tillfälle ska grannen ha hällt skurvatten i brevinkastet, enligt hyresgästen.

Värden: ”Vi gjorde vad vi kunde”

Den drabbade hyresgästen kontaktade sin värd Härnösandshus för att få hjälp, men de ansåg sig inte kunna göra mer än att skicka ut störningsjouren och försöka tala med kvinnan. Vilket inte gav något resultat eftersom kvinnan hade en annan uppfattning av vad som skedde i huset.

Enligt henne var hon själv utsatt för trakasserier.

– Det stämmer att vi hade kontakt med kvinnan och sa åt henne att sluta skicka lappar, säger Anette Andersson, förvaltningsadministratör på Härnösandshus.

– Men hon tyckte situationen var den omvända och ord stod mot ord. Även om vi anar hur det ligger till så måste vi ju ha det svart på vitt så att säga.

Läs ocksåChristina har utsatts för trakasserier i flera år: "Jag blir lika rädd varje gång"

Anser ni att ni gjorde allt ni kunde för att reda ut problemet?

Annons

– Ja det tycker jag, men det är svårt när man inte når fram.

Har ni sagt upp någon på grund av störningar någon gång?

Läs ocksåHyresgästen Anastasiia anklagas för störningar: "Känner mig ständigt övervakad"

– Nej, det har hänt att vi har skickat varningar, men aldrig sagt upp någon.

Så vad kan en hyresgäst göra som anser sig trakasserad?

– Vi brukar hänvisa till att göra en polisanmälan.

Anmälan ledde till åtal

Och det var det hyresgästen gjorde till slut. Efter över ett år fick hon nog och gjorde en polisanmälan. I samband med den lämnades även närmare 60 handskrivna lappar in till polisen i bevissyfte.

I anmälan berättar kvinnan att hon blivit så påverkad av händelserna att hon inte längre vågade gå ut eller in i trapphuset utan att ha någon med sig. Att hon vill flytta om kvinnan inte låter henne vara ifred.

Polisen: Hur känner du när hon skriker och lämnar lappar?

”Jag får tungt att andas och vågar inte röra mig, jag blir rädd.”

Hur fick du veta vem som skickade lapparna?

”Jag kollade i kikhålet när hon stoppade en lapp i brevinkastet.”

Annons

 

Polisanmälan ledde vidare till åtal om ofredande och i tingsrätten styrks uppgifterna av andra vittnesmål, bland annat störningsjouren.

Den åtalade kvinnan erkänner att hon lämnat en del av lapparna, men påstår också att skrivna lappar som hon haft i lägenheten blivit stulna. Kvinnan säger sig vara elöverkänslig och utsatt för strålning från grannen.

Fällande dom

Rättens bedömning är att samtliga lappar skrivits och lämnats av kvinnan och att hon, trots eventuell sjukdom, medvetet och med uppsåt utsatt hennes granne för ”störande kontakter och hänsynslöst agerande som varit ägnade att kränka hennes frid på ett kännbart sätt.”

Gärningen har inneburit en allvarlig kränkning, särskilt då den skett i hemmet där man ska känna trygghet och frid, resonerar rätten.

Kvinnan dömdes för brottet gällande ofredande, men med villkorlig dom utan böter. Däremot ska kvinnan betala 15 000 kronor i skadestånd till grannen.

Hem & Hyra har utan framgång försökt nå den drabbade kvinnan för att följa upp vad som hänt efter domen.

Men enligt uppgifter blev aldrig den störande kvinnan vräkt, men har nu ändå flyttat från huset.

Läs också Så hanterar du en störande granne Victorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!" De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.