Annons

Hovrätten ger MKB rätt att låsa källarförråd

Malmö MKB har rätt att hålla hyresgästernas källarförråd låsta under vissa tider på dygnet. Det slår hovrätten fast i ett beslut.

Som Hem & Hyra tidigare skrivit har hyresgästerna i ett MKB-hus på Rosengård i över ett år bara haft tillgång till sina källarförråd på kontorstid. Dörrarna ner till källaren har varit låsta för att förhindra stölder, anlagda bränder och skadegörelse. Ett antal missnöjda missnöjda hyresgäster tog hjälp av Hyresgästföreningen och krävde i hyresnämnden att de skulle få full tillgång till sina förråd igen. Men nämnden avslog deras begäran. Och nu har även hovrätten gjort samma bedömning.

MKB försvarade sin åtgärd med att det är ett större problem för hyresgästerna att inte kunna förvara sina ägodelar tryggt än att bara ha tillgång till förråden under vissa tidpunkter. Det resonemanget köper hovrätten som i sitt beslut om att avslå kravet på åtgärdsföreläggande konstaterar att MKB:s avvägning framstår som rimlig. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Andreas Persson, jurist på Hyresgästföreningen, beklagar utslaget.

– Jag är förvånad över beslutet. Det här är tråkigt för de drabbade hyresgästerna.

Annons

Han betonar dock att det inte går att dra några principiella slutsatser om att det framöver skulle vara okej för hyresvärdar att stänga ner källarförråd.

Läs ocksåHyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt”Margareta Söderström, kommunikationschef på MKB.

– MKB har trots allt gjort mycket för att minimera störningen och tillmötesgå hyresgästerna genom att se till att hyresgästerna kan låna nycklar dygnet runt av  trapphusvärdar som bor i huset.

Hyresgästföreningen anser att det under kortare perioder kan vara okej för en hyresvärd att låsa dörrarna ned till källaren för att komma tillrätta med eventuella problem. Men att hyresvärden mer eller mindre permanent begränsar åtkomsten borde inte vara tillåtet.

Annons

– Jag ställer mig fortfarande frågande till om hovrätten tycker att detta är okej för all framtid. Det svarar beslutet inte på. Inte heller tar hovrätten upp mina synpunkter med att MKB genom taggsystem och kameraövervakning istället skulle kunna komma till rätta med problemen, säger Andreas Persson på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåLena, 69, inlåst på toaletten i fyra dygn - värden struntade i slitna låset: ”Total panik”Toalettdörren gick i baklås och Lena, 69 år, blev inlåst. Först nio dygn senare kunde hennes barn rädda henne.
Läs också Efter ett år – nu ska hyresvärden äntligen laga Bjoerns bidé: ”Duschen fyller inte samma funktion” Grannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.