HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hovrätten ska övertygas med en busvissling

Södermalm I två dagar har hovrätten behandlat frågan om det planerade bygget i kvarteret Plankan. Behovet av nya bostäder i innerstan står mot hyresgästernas boendemiljö och hälsa.
Foto: Cecilia Landmark
Hovrätten på besiktning i kvarteret Plankan. Hyresgästen Hans Edler illustrerar hur ljudmiljön påverkas i trånga utrymmen av betong.

Turerna kring ett nytt runt hus på gården i kvarteret Plankan har varit många. Och utgången av processerna har skiftat. Svenska Bostäder överklagade hyresnämndens beslut från 2014 att inte ge tillstånd och nu har hovrätten behandlat ärendet: två förmiddagar i Riddarhuset och en eftermiddag i solen på Plankans gård.

Svenska Bostäders linje är att frågan om godkännande av förbättringsarbetet ska bedömas strikt juridiskt.

Läs ocksåFriad i tingsrätten, fälld i hovrätten – kvinna får böter för folkbokföringsbrott

– Det ska avgöras i flera steg. I första hand om hyresvärden har beaktansvärda skäl, nämligen att bygga bostäder. Därefter om hyresgästerna har objektiva skäl för att motsätta sig åtgärden, sa hyresvärdens ombud Tina Pelles och avfärdade därefter alla invändningar hyresgästerna lagt fram. 

Hon menade också att frågorna redan prövats i processen om detaljplanen i mark- och miljööverdomstolen, som gick hyresvärdens väg.

Hyresgästernas ombud Måns Ressner framhöll att det både är informationen till hyresgästerna och intresseavvägningen mellan parterna som ska prövas.

Annons
Läs ocksåHyresgäster får miljonersättning för bullerstörningar

– Svenska Bostäder har haft ända sedan september 2014 att ta fram fakta, i stället kommer man med påståenden och fnys. Det handlar om boendemiljö, luftkvalitet, buller, rekreationsytor, lekytor för barn, biltrafik, insyn, ljusinsläpp och förlust av kulturvärden. Det är objektiva hyresgästintressen att lägga i vågskålen, sa han.

Ragnar von Malmborg fortsatte hyresgästernas slutplädering och tog fasta på bristen på samråd och dialog med hyresgästerna.

– Bolaget har inte haft något samråd, trots att vi haft avtal om boinflytande sedan 25 år tillbaka. Man lämnade bara ut en lapp, informationen har varit summarisk eller rent av felaktig, sa han.

Läs ocksåKvinna mister kontrakt efter vanvård: "Ingen golvyta att röra sig på"

Hyresgästombudet Charlotte Lagersten fyllde på: 

– Under huset kan det komma att låta som i en kyrksal, det uppstår fladdereko, som är direkt skadligt för barns hörsel, sa hon, och påtalade också risken för vibrationer och stomljud eftersom huset kommer att stå rakt ovanför tunnelbanan.

Annons

På plats på Plankans gård fanns ballonger som markerade det planerade husets placering. Hovrätten fick gå runt bland solande hyresgäster och lekande barn för att på plats bilda sig en uppfattning om förhållandena. Bland annat hur ett ljusförhållandena kommer att förändras. Men också hur ljudbilden påverkas. Hovrättens ledamöter står i portalen mot Varvsgatan när hyresgästen Hans Edler stoppar fingrarna i munnen och busvisslar flera gånger för att demonstrera hur ljudet studsar. 

Om tre veckor vet vi hur det går för de cirka 250 hyresgäster som drivit ärenden i kvarteret Plankan. Beslut meddelas den 23 juni.

Läs också Hem & Hyras granskning Värden vann 99 av 100 upprustningar.

Läs också Hyresgästerna i världskända "Sockerbiten" i Björkhagen värnar om sitt hus: "Vi behöver en egen arkitekt" Överenskommelsen klar – hyrorna höjs för 165 000 Stockholmare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.