HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hovsjös hyresgäster blir byggjobbare

Södertälje Ett jobb som murare eller snickare. Det är målet för de 30 Hovsjöbor som nyligen började utbildningen ”Hovsjöbyggarna”.

​Telge Hovsjö med vd:n Patrik Derk i spetsen fortsätter arbetet med att skapa arbetstillfällen i Hovsjö. Tidigare har bolaget satsat på sommarjobb till ungdomar men nu har bolaget startat en utbildning där hyresgäster ska utbildas till byggnadsarbetare. 

– Vi måste få folk i arbete för att bryta trenden med hög arbetslöshet men även för att få folk att bo kvar, säger Patrik Derk.
 
Den yngsta som börjat utbildningen är en 16-årig kille – den äldsta en 50 -årig irakisk byggnadsingenjör. Åtta stycken tjejer mellan 20 och 35 år satsar också på att bli plattsättare, snickare eller murare. Efter utbildningen erbjuder Telge Hovsjö eleverna jobb i minst sex månader. Men ambitionen är att ge några personer fast anställning.
– Vi räknar med att det blir billigare för oss att utbilda folk och anställa dem för att renovera våra lägenheter än att ta in en byggfirma för att göra jobbet, säger Patrik Derk.
 
Eleverna varvar teori med praktik i tomma lägenheter. I år ska elever och dess handledare renovera 58 av Hovsjös 1 700 lägenheter.
– Kvalitén på renoveringen ska vara hög. Blir det fel gör vi om, säger Lena Lago som är ansvarig för utbildningen.
 
Totalt sökte 64 personer till de 30 utbildningsplatserna. De första eleverna är klara i december i år. Efter det kan de som vill söka arbete som lärlingar på ett byggbolag.

Läs också ”Med dagens system är det fritt fram att hyra ut svart” Tjejerna som vill få unga att skina Efter flera bränder - Telge Hovsjö skärper brandskyddet i radhus 10 400 telgebor får höjd hyra med 2,25 procent Hyresgästföreningen ska förebygga våld

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.