Annons

Telge Bostäder blöder miljoner – nu sänks hyran för att få tomma lägenheter uthyrda

Södertälje Över två miljoner kronor. Så mycket har Telge Bostäder förlorat på att dyra lägenheter på Stockholmsberget står tomma. Nu sänker bolaget hyran i flera lägenheter för att få det uthyrt. Hem & Hyra listar också de hyresgäster som slipper hyreshöjning under 2021.
Foto: Kristina WahlgrenKenneth Samuelsson
Hyresgäster på bland annat Stockholmsberget, som betalar en hög hyra, slipper årlig hyreshöjning.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om att Telge Bostäder har haft svårt att hyra ut lägenheterna på Stockholmsberget på grund av de skyhöga hyrorna. Lägenheter har stått tomma mitt i en gigantisk bostadsbrist, i dagsläget står fyra fyror och en femma outhyrda.

Att lägenheter på Stockholmsberget med en hyra på uppemot 20 000 kronor står tomma kostar. Sedan huset stod klart för cirka ett och ett halvt år sedan har Telge Bostäder förlorat 2,1 miljoner kronor i hyresförluster.

ANNONSLånestrategier för hyresgäster

Som jämförelse var hyresförlusterna för hela Telge Bostäder och Telge Hovsjö med runt tio tusen lägenheter, 7,4 miljoner kronor under 2020. Av dessa stod de 72 lägenheterna på Stockholmsberget för 1,3 miljoner kronor. En hög siffra med tanke på att antalet lägenheter utgör under en procent av bolagens totala andel lägenheter.

Men i en hyresöverenskommelse mellan Telge Bostäder och Hyresgästföreningen, som LT också har skrivit om, har bolaget beslutat att sänka hyran för 16 lägenheter på Stockholmsberget med fem procent.

För att locka fler hyresgäster sänks till exempel hyran för en fyra på 98 kvadratmeter från 16 674 kronor i månaden till 15 841 kronor, 833 kronor.

Annons
Läs ocksåHögst hyra i Södertälje: 19 000 för en femma

Hem & Hyra har pratat med en hyresgäst i huset som betalar nästan 20 000 kronor i månaden för en femma och som välkomnar sänkningen.

– Det är bra att de sänker lite, det är väldigt dyrt, säger hyresgästen.

Samtidigt slipper 217 hyresgäster med en hög hyra i bland annat lägenheter på Stockholmsberget, Wijkbacksvägen i Hölö, Fornhöjden och på Porslinsvägen, hyreshöjning under 2021.

Läs ocksåEfter byggmissen – så ska Telge Bostäder bygga billigare hyresrätter

Bolagens övriga hyresgäster får en höjning på mellan 1,65 och 1 procent, beroende på hur hög hyran var innan. Snitthöjningen för bolagets hyresgäster är 1,45 procent från första februari 2021. Detta ska jämföras med att bostadsbolagen krävde en höjning på 2,9 procent inför  årets förhandlingar.

Hassan Jama, förhandlare på Hyresgästföreningen är nöjd.
– Ja överenskommelsen är helt okey och det är bra att de tar ansvar och förhandlar med oss istället för att gå till Hyresmarknadskommittén. Sedan är det bra att den retroaktiva hyreshöjningen delas upp på flera månader, säger han.

Annons

Adam Andsberg, hyrescontroller på Telge Bostäder, har förhandlat hyrorna tillsammans med Hyresgästföreningen.
– Vi är nöjda med överenskommelsen, men hade gärna sett en högre hyreshöjning för att få täckning för våra kostnader, säger han.

Att olika lägenheter i bolagens bestånd får olika hyreshöjning har sin förklaring.
– Höjer man alla lägenheter med samma procentsats varje år så ökar hyran mer för en dyrare lägenhet och det vill vi motverka genom den här överenskommelsen, säger han.

 

Läs också Skyhög hyra – lägenheterna som inte går att hyra ut Telge Bostäder höjer hyran med 5,95 procent – får extrahöjning för 2023 Ensamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.