Annons

Hundra miljoner på spel i konkurs som drar ut på tiden

Nyheter Konkursförvaltaren vill att kvinnan går ed på Hyreshem Helsingborgs bouppteckning. Men kvinnan dök inte upp i rätten. Konkursen drar ut på tiden.
De cirka 80 lägenheterna och 130 studentbostäderna ligger på Lägervägen i Helsingborg. Idag sköts de av en syssloman utsedd av kronofogden. Han tar hand om hyrorna och nödvändig skötsel. Foto: Petra Martinsson

120 miljoner kronor fattas i konkursen, en långdragen process pågår mellan hyresvärd och bank och under tiden saknar fastigheten och hyresgästerna på Fredriksdal en ordentlig förvaltning. Det handlar om Hyreshem i Helsingborgs konkurs som drar ut på tiden.

Flerfastighetsägaren Thomas Olsgården, numera Goldenberg, står bakom bolaget och vid konkursen var också en kvinna skriven som styrelseledamot. Det finns fortfarande många frågetecken i konkursen och konkursförvaltare Peter Thörnvall ville på måndagen att kvinnan skulle komma till ett edgångsammanträde i Helsingborgs tingsrätt. Men det gjorde hon inte. Det är andra gången hon uteblir. Hennes roll i bostadsbolaget är oklar.
– Jag vet inte vad hon har för kännedom om företaget, vi har inte haft någon kontakt men formellt sett är hon ledamot och jag vill höra med henne om vad hon har för uppgifter, säger Peter Thörnvall.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han utreder konkursen, vad som hänt, om det som inträffat ha varit inom lagens ramar och hur han nu ska gå vidare för att få bäst resultat. Några månader innan konkursen såldes Fredriksdalsfastigheten till ett annat bolag inom Olsgårdenkoncernen, Fastighetsbolaget Tulpanen AB.
– En fråga är om fastigheten ska tillbaka till konkursboet.

Annons

Ska den inte det och fastigheten stanna i Tulpanen kan konkursförvaltaren istället kräva Tulpanen på 103 miljoner. Det ska vara försäljningspriset för fastigheten och således något som ska ha gått till Hyreshem, eller borde ha gått till bolaget. Några sådana pengar har dock ingen sett till.

I mitten av april skulle Peter Thörnwall ha lämnat in en förvaltarberättelse, men kommer med största sannolikhet att begära anstånd. Han vill inte kommentera om han i nuläget har några brottsmisstankar.

Läs ocksåHuset förfaller när värden är nära konkurs – hyresgäster lever i rädsla och smuts: ”Ingen bryr sig”En ung man som går i ett överfullt soprum med diverse avfall både i överfulla soptunnor och på golvet.

Parallellt med konkursutredningen processar Danske Bank A/S, som har de största fordringarna, om att få tillbaka utlånade pengar av Hyreshem Helsingborg. Som säkerhet menar de att de har panträtter i Fredriksdalfastigheten på 103 miljoner, vilket de vill kunna ta i anspråk genom att sälja fastigheten. Redan i september kom Helsingborgs tingsrätt med en dom som konstaterade att banken har pant i fastigheten och att Hyreshem ska betala banken 103 miljoner, plus ränta på elva miljoner. Men detta bestrider Hyreshem och nu ligger en tjock akt på tingsrätten som berör ”återvinning och inhibition”.  I mitten av juni ska ärendet upp till huvudförhandling.

Annons

Enligt handlingar som Hyreshem Helsingborg har lämnat in till rätten har både Thomas Olsgården och den kvinnliga ledamoten avgått från styrelsen i Hyreshem. Hem&Hyra har inte lyckats nå den kvinnliga styrelseledamoten. För att läsa hur Thomas Olsgården ser på konkursen, läs bland annat Hyresvärd hämtades av polis.

Läs också Prestigehus i Stockholm – Misär i Skövde – Oscar Properties har övergett sina hyresgäster Krisande hyresvärd förlorar hus – hundra hushåll påverkas av ekonomisk krasch Här har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt” Är du länge i källaren - då kan larmet gå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.