HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Hur bra det funkar törs jag inte säga”

Göteborg Avjoniserat vatten är i sig inget hokus pokus, enligt Chalmersforskaren Britt-Marie Wilén. Men tekniken är ny och oprövad i tvättstugor. Därför är det i dagsläget svårt att säga hur väl den fungerar för hushållsbruk.
Foto: AnnaKarin Löwendahl/Privat
Få har hittills bytt ut de traditionella tvättmaskinerna mot den nya tekniken med avjoniserat vatten. Än är det vanskligt att bedöma hur väl det fungerar, menar Britt-Marie Wilén, avdelningschef för vatten, miljö och teknik på Chalmers i Göteborg.

I avjoniserat vatten har joner som exempelvis kalcium filtrerats bort ur vanligt dricksvatten. Det skapar en spänning mellan vattnet och de partiklar som sitter fast på tvätten.

– Då har smutspartiklar en tendens att gå sönder och falla ut i vattnet. Det blir en slags frånstötning, säger Britt-Marie Wilén, avdelningschef för vatten, miljö och teknik på Chalmers i Göteborg.

Läs ocksåHär får hyresgästerna inte längre tvätta med varmvatten

– Men hur bra det funkar törs jag inte säga. Det här är ganska nytt.

Även bakterier kan i viss mån påverkas av avjoniserat vatten, menar Britt-Marie Wilén, som själv forskar på avloppsvattenrening där man använder liknande teknik.

– Bakterier binds ofta ihop av till exempel kalcium, som är positivt laddat. Om det inte finns kalcium i vattnet kan de här bindningarna brytas, och bakterierna vandrar ut i vattnet i stället.

Läs ocksåPå Nydala blir tvätten ren utan tvättmedel

– Men ska du ta bort alla bakterier måste du nästan koka, eller i alla fall hetta upp ordentligt.

Bakterier i själva tvätten är troligen ingen större fara, resonerar Britt-Marie Wilén.

– Bakterier i allmänhet är inte farliga. Det finns mycket mer bakterier bara man tar i en tvättmaskin eller ett handtag.

Läs ocksåFaror på savannen och arga lappar – psykologen om varför vi bråkar i tvättstugan

Det blir heller ingen tillväxt i kladdiga och fuktiga tvättmedelsfack, eftersom sådana saknas här.

Fakta: Så funkar det

Smuts hålls fast i textilier med bland annat jonbindningar. En jon är en atom eller molekyl som har en elektrisk laddning.

När jonerna som håller fast smutsen kommer i kontakt med avjoniserat vatten vill de vandra ut till vattnet utan joner. Även andra krafter mellan smutspartiklar och textilier försvagas i kontakt med avjoniserat vatten.

Läs också Tvättstugan - platsen där smutsiga grannkonflikter gror Busenkel metod har gett tryggare trapphus i Uddevalla

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.