Annons

”Hur bra det funkar törs jag inte säga”

Göteborg Avjoniserat vatten är i sig inget hokus pokus, enligt Chalmersforskaren Britt-Marie Wilén. Men tekniken är ny och oprövad i tvättstugor. Därför är det i dagsläget svårt att säga hur väl den fungerar för hushållsbruk.
Foto: AnnaKarin Löwendahl/Privat
Få har hittills bytt ut de traditionella tvättmaskinerna mot den nya tekniken med avjoniserat vatten. Än är det vanskligt att bedöma hur väl det fungerar, menar Britt-Marie Wilén, avdelningschef för vatten, miljö och teknik på Chalmers i Göteborg.

I avjoniserat vatten har joner som exempelvis kalcium filtrerats bort ur vanligt dricksvatten. Det skapar en spänning mellan vattnet och de partiklar som sitter fast på tvätten.

– Då har smutspartiklar en tendens att gå sönder och falla ut i vattnet. Det blir en slags frånstötning, säger Britt-Marie Wilén, avdelningschef för vatten, miljö och teknik på Chalmers i Göteborg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Men hur bra det funkar törs jag inte säga. Det här är ganska nytt.

Även bakterier kan i viss mån påverkas av avjoniserat vatten, menar Britt-Marie Wilén, som själv forskar på avloppsvattenrening där man använder liknande teknik.

Annons

– Bakterier binds ofta ihop av till exempel kalcium, som är positivt laddat. Om det inte finns kalcium i vattnet kan de här bindningarna brytas, och bakterierna vandrar ut i vattnet i stället.

Läs ocksåHär får hyresgästerna inte längre tvätta med varmvatten

– Men ska du ta bort alla bakterier måste du nästan koka, eller i alla fall hetta upp ordentligt.

Bakterier i själva tvätten är troligen ingen större fara, resonerar Britt-Marie Wilén.

Annons

– Bakterier i allmänhet är inte farliga. Det finns mycket mer bakterier bara man tar i en tvättmaskin eller ett handtag.

Läs ocksåPå Nydala blir tvätten ren utan tvättmedel

Det blir heller ingen tillväxt i kladdiga och fuktiga tvättmedelsfack, eftersom sådana saknas här.

Fakta: Så funkar det

Smuts hålls fast i textilier med bland annat jonbindningar. En jon är en atom eller molekyl som har en elektrisk laddning.

När jonerna som håller fast smutsen kommer i kontakt med avjoniserat vatten vill de vandra ut till vattnet utan joner. Även andra krafter mellan smutspartiklar och textilier försvagas i kontakt med avjoniserat vatten.

Läs också Nytt rekordår – så skyddar du dig mot förrådsinbrott: "Ha inte farmors guld där" Dyrt bråk om tvättstugan – hyresgäst tvingas betala 8 400 kronor Succé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.