Annons

Hus bara för unga i Österbymo

Ydre Ydrebostäder vill göra om ett hus som egentligen skulle rivas till ungdomsboende. Tanken är att underlätta för unga att bo kvar i Ydre när de flyttar hemifrån.

Kommunägda Ydrebostäder har svårt att hyra ut alla sina lägenheter. Därför fanns långtgående planer på att riva två hyreshus på Ydregatan i Österbymo.

– Ett av dem ska vi nog fortfarande riva, säger Ydrebostäders vd Urban Tordsson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men för det andra finns nya tankar.

– Vi håller på att undersöka möjligheten att göra om det till särskilda ungdomslägenheter.

Idén har fötts inom ramen för ett EU-projekt med namnet ”Vi finns”, där unga från Ydre och flera grannkommuner är med.

Läs ocksåGratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringenEn parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.

– Det har visat sig att många ungdomar gärna vill bo kvar i vår kommun när det är dags att flytta hemifrån men att det är svårt för dem att hyra lägenhet, säger Urban Tordsson.

Annons

I Ydre finns tomma lägenheter. Men det kan handla om att bostäder som är lediga är för dyra, eller att det är svårt att uppfylla de krav som normalt ställs på bostadssökande.  Ydrebostäder vill därför hyra ut lägenheterna i det aktuella huset till lite lägre hyra och samtidigt lätta på hyresvillkoren om tre månaders uppsägningstid med mera.

– Tanken är att man ska kunna flytta in även om man till exempel bara har en provanställning.

Läs ocksåBostadsbrist i grannkommunerna - men här kan hyreshus rivas

Hyran ska också vara låg, från en dryg tusenlapp i månaden för de minsta lägenheterna på 19 kvadratmeter med kokskåp till omkring 4 000 kronor i månaden för en tvåa på 66 kvadratmeter med kök.

– Det kommer att finnas ett gemensamhetsutrymme där man till exempel kan äta och titta på tv tillsammans och vi installerar trådlöst bredband som ingår i hyran.

Under senare år har det blivit vanligt att bygga om hyreshus till trygghetsboenden som ska passa äldre. Även i Österbymo står ett sådant snart klart. Men Urban Tordsson tycker att det är lika viktigt med boenden som är specialanpassade för unga.

Annons

Hittills har nio ungdomar anmält intresse för de elva lägenheterna.

– Och då har vi ännu inte fattat det avgörande beslutet att sjösätta planerna, säger Urban Tordsson.

Om styrelsen fattar ett sådant beslut räknar Urban Tordsson med att huset kan byggas om under 2012.

Läs också Det blir han som ska få Ydreborna att välja bort villan Här kan du få bostad samma dag Här höjs hyran mest i landet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.