Annons

Hus till salu – hyresgästen får inte bo kvar

Mariestad Rätten att bo kvar i en hyreslägenhet är stark. Men inte om bostaden finns i ett en- eller tvåfamiljshus. Nu tvingas en hyresgäst i Mariestad flytta.

I februari 2010 flyttade en man i Mariestad in i en fyrarummare på 100 kvadratmeter. Lägenheten finns i ett gathus och till fastigheten hör även ett gårdshus med en något mindre lägenhet. Där har värdparet bott.

Redan hösten 2011 blev han uppsagd. Enligt brevet skulle värdparet själva flytta in i den aktuella lägenheten. De har senare beslutat att sälja huset.
Hyresgästen ville inte flytta. Inte heller nappade han när värdparet föreslog ett byte till lägenheten i gårdshuset. Det nya kontraktet skulle gälla i max två år eller tills huset blev sålt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Om en fastighetsägare antingen vill flytta in själv eller överlåta huset är det så kallade besittningsskyddet, rätten att bo kvar, begränsat.
Hyresnämnden gick nästan helt på värdparets linje när frågan prövades nyligen. Hyresgästen måste flytta men får vänta till efter sommaren.

Annons

Nämnden motiverar beslutet med att värdparet inte bedriver affärsmässig uthyrningsverksamhet och att utrymmena tidigare använts som en enda bostad. Att de försöker sälja huset är ett sakligt skäl för uppsägning enligt nämnden.

Eftersom hyresgästen har ett barn som fortfarande går i gymnasiet tycker hyresnämnden att det är rimligt att skjuta upp flytten till september.

Annons
Läs ocksåOvanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvarEn delad bild. På den ena en man som tittar in i kameran. På den andra en skylt med airbnb.
Fakta: Besittningsskydd villa

Besittningsskydd i hyreshus innebär att hyresgästen får bo kvar såvida hon inte missköter sig.
Besittningsskyddet är dock svagare om ett hus innehåller mindre än två lägenheter och uthyrningen inte sker affärsmässigt.
Säljer ägaren villan/gården måste du i de flesta fall flytta.

Läs också Trakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hem Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.