Annons

Kristerssons löpsteg väckte Mikaela – nu byggs gymmet om efter flera års kamp

Strängnäs Det var ett tag sedan hon vaknade av M-ledaren Ulf Kristerssons klampande på löpbandet. Men Mikaela Lundquist och grannen Chantal Nordin har i flera år tvingats leva med ljudet från dunsande vikter och pumpande musik från gymmet på undervåningen. Nu har deras kamp lett till att gymmet byggs om.
Foto: Andreas Kock/Moderaterna och Mattias Frödén/Hem & Hyra
Strängnäsborna Mikaela Lundquist och Chantal Nordin är rejält trötta på störningarna från gymmet. Men historien om Ulf Kristerssons tunga löpsteg kan de skratta åt i dag.

”Kom igen, håll i nu! En, två, tre, fyr … Eeeeen och ner!” Chantal Nordin härmar hur det brukar låta i hennes lägenhet när passen i gymmet på bottenvåningen är igång.
– Och jag börjar bli ganska trött nu på Ricky Martins She Bangs, säger hon.
– Ja, flera dagar i veckan låter det som att någon har värsta partyt, inflikar hennes granne Mikaela Lundquist.

Det är inte bara passen som stör från gymmet – som är öppet från fem på morgonen fram till midnatt. Ljudet från vikter som släpps i golvet kan få ugnsgallren och fönsterrutorna att skaka.
– Jag vet inte hur många gånger jag har vaknat av de här dunsarna. Ibland väntar jag med att lägga mig till efter klockan tolv, för jag vill inte vakna och få ångest. Det är otroligt psykiskt påfrestande, säger Mikaela.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon och Chantal har till stor del fått anpassa sina liv efter verksamheten på gymmet. Mikaela brukar ta en promenad med hunden när det låter som värst. Chantal åker ofta till pojkvännen i Eskilstuna så att hon ska få sova mer än fyra-fem timmar per natt.

Chantal har bott i huset sedan 2015, Mikaela sedan 2016. I många år har de försökt få värden Amasten att göra något åt problemet.

Långt över gränsen

De säger att bolaget inte har lyssnat på dem. Först när de vände sig till kommunens miljökontor i början av 2020 blev det, enligt duon, fart på Amasten.

Då hade problemen eskalerat sedan ett år tillbaka, efter att en stor om- och utbyggnad av gymmet stod klar i januari 2019.
– Som värst var det i början av 2020. Då var det helt galet, säger Mikaela.

Nu har det gjorts flera ljudmätningar och en av dem visade att ljudnivåerna klart överskred Folkhälsomyndighetens riktvärden. Enstaka ljud inomhus bör inte överstiga 45 decibel.
– Men de mätte upp 68 decibel i mitt sovrum, berättar Mikaela.

Hon och Chantal tog ärendet till hyresnämnden och i september i fjol slöt man en förlikning som innebar att Amasten skulle vidta olika åtgärder som bolaget Akustikkonsulten föreslagit i sin rapport.

Annons
Läs ocksåErik vräks efter att ha vanvårdat lägenheten – "Förut hade jag snyggt hemma"

Bostadsbolaget hade i och för sig försökt åtgärda problemet tidigare, både vid ombyggnaden och senare. Men det blev aldrig riktigt bra – och detsamma kan sägas om det som gjordes efter förlikningen.

Det fick Mikaela och Chantal att åter vända sig till hyresnämnden med en ny ansökan om åtgärdsföreläggande. Ett sammanträde är inbokat den 5 maj.

Bygger om för två miljoner

Samtidigt har Amasten under våren beslutat att bygga om gymlokalerna. Bostadsbolaget följer alla de förslag på åtgärder som konsultbolaget Delta Akustik föreslagit i en rapport.

Tidigare har Amasten lagt ner runt en halv miljon kronor på att komma tillrätta med ljuden. Den nya ombyggnaden, som startar denna vecka och beräknas ta två månader, kommer att kosta ytterligare två miljoner.

De är en hel del som ska göras – bland annat ska golv, väggar och tak rivas ut för att byggas upp igen. Utan att de har någon kontakt med stommen i huset.
– Det är framför allt det som har varit problemet, att ljudet har letat sig till stommen och sedan vidare upp i huset, säger Amastens förvaltningschef Klas Johansson.

Både Mikaela Lundquist och Chantal Nordin har fått varsitt erbjudande av Amasten om att flytta till andra lägenheter. Men bostadsbolagets förslag har, enligt dem, inte varit bra och dessutom trivs de i sina nuvarande hem – om det inte var för ljudet från gymmet.
Gymmets ägare: ”Vi sitter i kläm”

Rosanna Blomgren är ägare till Balanze. Hon understryker att det är byggnaden som är problemet, inte hur gymmet bedriver sin verksamhet.
– Som verksamhetsutövare sitter vi i kläm här. Vi gör inget oskäligt utan har hela tiden säkerställt att övningarna utförs på rätt sätt. Balanze har funnits i lokalerna i 16 år och vi har bedrivit samma sorts verksamhet hela tiden, säger hon.

Hon konstaterar att klagomålen började ”för några år sedan” och att det bara är två hyresgäster som står bakom dem – Chantal och Mikaela.
– Men jag ifrågasätter dem inte på något sätt för ljudmätningarna visar att de har haft rätt. Men vi är väldigt glada för att Amasten gör den här anpassningen nu så att hyresgästerna får en bra boendemiljö, säger Rosanna Blomgren.

Annons

Frågan är om det över huvud taget är lämpligt att ha ett gym i ett hus med hyresgäster ovanpå. Klas Johansson medger att det kan vara problematiskt.
– Å andra sidan är det inget ovanligt, men det gäller att anpassa verksamheten till fastigheten. Vi har stor förståelse för att hyresgästerna är frustrerade och att det har tagit så lång tid. Nu har vi samarbete med både akustiker och byggfirma som har väldigt stor erfarenhet av ljudproblematik i just gym. Det gör att vi känner oss trygga med de åtgärder som planeras.

Mikaela och Chantal hoppas att Klas Johansson har rätt. Men de tar inte ut något i förskott och när ombyggnaden är klar måste nya ljudmätningar göras, menar de.

Läs också"Man måste kunna få sova" - bilmusiken en terror för Magnus men polisen är bakbunden

Och hur det än går så är kampen inte slut för deras del. Både Chantal och Mikaela kommer att kräva reducerad hyra för de här åren och de pratar även om att begära skadestånd.

Strängnäsbon och moderatledaren Ulf Kristersson är en inbiten joggare. Men han har inget lätt löpsteg, enligt Mikaela Lundquist.
Klampet från Ulf Kristersson

Samtidigt kan de skratta åt en sak som hände för några år sedan: När Mikaela vaknade en tidig lördagsmorgon av rejäla dunsar från någon som sprang på ett löpband. Hon hade sovit dåligt under natten och nu fick hon bara nog.
– Alltså, det var ett jäkla liv, den här människan sprang så tungt. Så morgonrufsig och iförd morgonrock gick jag ner och ställde mig på trottoaren utanför fönstret och kollade in. Du kommer inte att tro mig när jag säger vem det var – Ulf Kristersson. Du vet, han bor ju bara en bit härifrån.

Moderatledaren – och den tidigare elitgymnasten? Man skulle kunna tro att han har ett lätt löpsteg?
– Hahaha. Nej, han förde värsta oväsendet.

Fotnot: Hem & Hyra bad för en vecka sedan Moderaterna om en kommentar, men Ulf Kristerssons pressekreterare har inte återkommit.

Läs också ”Knepigt att människor upplever ljud så olika” Malen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig själv Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.