Annons

Annelie vill skydda sina barn från grannens misär: ”Vi hör henne skrika för sitt liv”

Uddevalla Skrik, slag och missbruk. Det får Annelie och hennes barn bevittna genom väggen i sitt eget hem. Och trots att de larmat polis och hyresvärd gång på gång fortsätter våldet. ”Att höra hur en människa blir slagen och hur hon skriker för sitt liv. Det är höjden av maktlöshet”, säger Annelie.
Annelie försöker skydda sina barn mot grannens misär.
Foto: Karin Gistedt
Annelie och hennes grannar har vänt sig till både polisen och sin hyresvärd för att få stopp på misshandeln och missbruket i grannlägenheten. Men än har ingenting hjälpt.

Hem & Hyra har nyligen rapporterat om hyresgäster som gör livet outhärdligt för sina grannar. Om hur långt det måste gå innan hyresvärden vräker en hyresgäst som stör.

Annelie i Uddevalla är en av hyresgästerna som är drabbad just nu. I månader har hon och hennes barn tvingats bevittna fasansfull misshandel i grannlägenheten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det kan inte vara meningen att vi ska anpassa våra liv efter deras misär. Mina barn far illa, säger Annelie.

Annelies händer.
Gång på gång har Annelie och hennes grannar fått ringa polis och hyresvärd när det brakat loss i grannlägenheten.

Från början var lägenheten, som visserligen har en hög hyra, just vad Annelie behövde. Här rymdes både hon och barnen bra. Området är tryggt och grönt med gångavstånd till barnens skola. Men så, för ungefär tio månader sedan, förändrades allt. Lägenheten intill fick en ny hyresgäst och snart var Annelies trygghet som bortblåst.

– Det visade sig att kvinnan som flyttade levt i missbruk. Att hon fick lägenheten på nåder om hon lyckades bryta med missbruket och sin än mer destruktiva man. Men tyvärr dröjde det inte länge innan helvetet brakade löst, säger Annelie.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

Snart hördes det skrik och bråk från andra sidan väggen. Och under hösten blev det bara värre och värre. Annelie förstod att kvinnan utsattes för misshandel. Hon, och andra hyresgäster i huset, larmade både polisen och hyresvärden. Samtidigt försökte Annelie skydda sina barn från det skrämmande som pågick i deras eget hus.

– Att höra hur en människa blir slagen och hur hon skriker för sitt liv. Det är höjden av maktlöshet, säger Annelie.

Hon berättar om kvällar och nätter när hört hur mannen kastat runt kvinnan i lägenheten. Om skrik gråt och möbler som krossats mot väggarna.

Läs ocksåHyrorna betalda efter återfallet – men Alexander tvingas flytta: ”Kan inte träffa min dotter”Alexander Christensen oroar sig för framtiden utan bostad.

– En gång flydde kvinnan ut ur lägenheten. Jag vet inte om han slog eller sparkade henne i bakhuvudet men hon föll mot marken och bara låg där och jämrade sig. Då var hon redan sönderslagen i ansiktet och kunde inte få fram ord på grund av allt blod i munnen, säger Annelie.

Än så länge har hon lyckats skydda sina barn från att se det hon själv har sett. Men de har varit hemma när polisen har kommit och de är rädda för att passera grannens dörr. Och andra barn i huset har direkt bevittnat flera otäcka händelser.

Bobbycar.
Annelie gör vad hon kan för att skydda sina barn. Men skriken och slagen hos grannen går inte att fjärma sig ifrån.

Problemet handlar också om de personer som besöker grannlägenheten. Många av dem visar tecken på att vara påtända och oberäkneliga.

– Ibland hänger de utanför vår ytterdörr. Och de är inte harmlösa utan kan bli aggressiva. Senast de var här slängde en av dem en tv i väggen, säger Annelie, som även hittat farliga föremål på gården. Nyligen låg det flera knivar och andra vassa föremål slängda under trappan. Föremål som Annelie hann fotografera av innan de avlägsnades.

Annons
Knivar och knivblad slängda på marken utanför lägenheten.
Nyligen låg det flera knivar och knivblad slängda på marken utanför hyreshuset.

– Det enda jag vill är att mina, och andra barn i huset, ska vara trygga här. Men så är det inte idag, säger Annelie.

När hon kontaktat sin hyresvärd, Amasten Fastighets AB, har de svarat att det är polis och socialtjänst som kan göra något åt situationen. Att det enda de, som hyresvärd, kan göra är att formulera en anmodan där de uppmanar hyresgästen att sluta störa.

Men det är ett svar som Annelie inte köper.

– Självklart är det här värst för vår granne, som misshandlas och lever i en destruktiv relation, men även vi som bor grannar är ju offer i det här. Vi betalar hyra och ska kunna känna oss trygga i vårt eget hem. Inte behöva oroa oss över att låta våra barn gå i trapphuset. Här måste värden ta ett ansvar, säger Annelie.

Robert Malmgren är fastighetschef på Amasten. När Hem & Hyra frågar honom vad Amasten gjort för att Annelie och de andra hyresgästerna i det aktuella huset ska kunna känna sig trygga svarar han först via mejl:

”Om grannar hör saker som kan uppfattas som misshandel eller slagsmål så är det till polisen de måste vända sig.

Men såklart ska vi som hyresvärd göra vad vi kan för att våra hyresgäster ska känna sig trygga i sina hem. Därför har vi i denna fastighet beslutat att låta väktare regelbundet rondera och ha uppsyn.

Vi har också pratat med den/de hyresgäster som stör och skapar otrygghet, samt skickat varningsbrev med uppmaning om omgående rättelse. Detta är något vi gjorde direkt efter att vi fick kännedom om situationen.

Likaså har vi uppmanat de som upplever störningar att kontakta oss och vårt ombud om det sker ytterligare störningar.

Men vill återigen påpeka vikten av att grannar måste kontakta polisen om de misstänker att någon blir misshandlad eller skadad.

För Annelie är det där med väktare som ska rondera en nyhet och inget hon sett till hittills. Och hon undrar vad Robert Malmgren egentligen menar när han säger ”…att hyresgästerna ska kontakta polis”.

Annons

– Vi har ju ringt polis i flera månader, så det kan knappast hållas emot oss som nåt argument, säger Annelie.

När Hem & Hyra når Robert Malmgren per telefon säger han att väktarna satts in ”…någon gång i förra veckan” och att det nya är att de nu även går in i själva fastigheten.

– Vi har väktare som åker runt och ser till våra fastigheter på utsidan. Men nu, som en tillfällig lösning, går de även in, säger han.

Kommer kostnaden för väktarnas rondering att belasta hyresgästerna?

– Nej, det är en kostnad som vi står för, säger Robert Malmgren.

Om inte detta hjälper, vad gör ni då?

– Då får vi försöka säga upp hyresgästen. Det är den slutgiltiga åtgärden, säger Robert Malmgren

Annelie har nu tagit hjälp av Hyresgästföreningen. Därifrån har hon bland annat uppmanats att dokumentera allt som sker. Noteringar som kan fungera som bevis för störningarna.

– Jag förstår att det kan behövas men ifrågasätter samtidigt att vi som bor här ska bli huvudansvariga för att rapportera och dokumentera de här brotten som begås. Det känns både hotfullt och riskfyllt. Att ofrivilligt behöva ingå i en våldsspiral och dessutom, under oöverskådlig tid, tvingas vara en huvudaktör på ideell basis, det är bara too much, säger Annelie.

(Annelie heter egentligen något annat.)

Fakta: Detta kan du kräva av värden

Ingen hyresgäst ska behöva stå ut med en granne som förpestar livet.

Hyresvärden har alltid huvudansvaret för att se till att bristen, så som störningar, upphör.

Det kan de göra med hembesök, varningsbrev – så kallad anmodan – eller genom att ansöka om att hyreskontraktet ska upphöra i Hyresnämnden.

Om din hyresvärd inte åtgärdar bristen kan du själva ta ärendet till nämnden.

Om du inte kan använda din lägenhet, eller en del av lägenheten, har du rätt till reducerad hyra.

För att få rätt i Hyresnämnden är det viktigt att du har dokumenterat störningarna.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Tv-tittande kvinna stör grannarnas nattsömn – kan tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.