Annons

Hyran klar för dig som hyr privat i Örebro

Örebro De privata hyresvärdarna följer i Öbo:s fortspår med en hyreshöjning på 0,85 procent från första april. Där med är hyrorna för de flesta lägenheterna i Örebro kommun klara.

Hyresgästföreningen och de privata hyresvärdarnas intresseorganisation, Fastighetsägarna, har enats om nya hyror för över 7700 lägenheter i Örebro.

Fastighetsägarna är en paraplyorganisation som sköter förhandlingarna för flera privata hyresvärdar som PG Jönsson, OP-fastigheter, Ekströms, Alvar Pettersson, Asplunds och Ragnarsson. De krävde först en höjning på 2,2 procent.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Under förhandlingarna enades man dock om en hyreshöjning på 0,85 procent. Det innebär en höjning med 42 kronor för den som i dag har en hyra på 5 000 kronor.

Höjningen är en snitthöjning vilket innebär att vissa lägenheter kan komma att få en högre höjning och andra kommer lägre.

Annons

– Det är för att det ska bli rättvist. Vissa fastigheter kan ha en för hög hyra och andra en för låg. Därför får inte alla samma höjning, förklarar Marcus Johansson som är förhandlare på Hyresgästföreningen region Mitt.

Läs ocksåDe bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla"En man som visar en fågelholk för en kvinna.

Hyresgästföreningen har även förhandlat färdigt hyrorna med de privata hyresvärdarna Behrn, Melins och Västerstaden. Dessa förhandlingar sköttes direkt med värdarna och inte genom organisationen Fastighetsägarna. 

Även hos dessa bolag blev höjningarna 0,85 procent – men från första januari. 

Hur kommer det sig att man landar på samma som Öbo:s höjning?

Annons
Läs ocksåRokokosoffa och udda sovställning - bevis för svartuthyrningÖrebrobostäders logga, ett rivet hyresavtal och en röd rokokosoffa.

– Även om vi förhandlar så är det ofta där vi möts. Öbo är väldigt stora och då går man på det som en riktlinje. Dessutom har det nog sina rötter i hur det var för några år sedan, för fram till 2011 följde de privata bolagen allmännyttan och på vissa orter har det där sedan hållit i sig. Vi är väldigt nöjda för trots att vi i början stod långt ifrån varandra, lyckades vi komma överens på nivåer som båda parter är nöjda med.

Läs också Skuldsatta erbjuds nya och dyra lägenheter – Eksam möter en tuff bostadsmarknad Lungsjuka Anneli, 63, instängd hemma i tre år – värden stoppade hjälpen Nästa års hyror klara för Hallstahems hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.