HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyran klar för hyresgäster i Fålhagen – för förra året

Uppsala Förra årets hyreshöjning för Rikshems hyresgäster i Fålhagen i Uppsala är nu klar, efter en prövning i hyresnämnden. Årets hyresförhandlingar är fortfarande strandade.

Det blir en hyreshöjning med i snitt 5 respektive 6 procent för hyresgästerna på Vaksalagatan och Eskilsgatan från 1 oktober 2015, efter att både Hyresgästföreningen och Rikshem accepterat ett medlingsbud från hyresnämnden. Rikshem hade yrkat en höjning på 27 procent för Vaksalagatan och 24 procent för Eskilsgatan från 1 januari 2015.

Det var inför förra årets hyresförhandlingar som Rikshem ville göra en bruksvärdesprövning av de 55 lägenheterna, eftersom bolaget ansåg att de var för lågt värderade. Rikshem och Hyresgästföreningen hade dock olika syn på lägenheternas bruksvärde och 22 maj lämnades frågan vidare för prövning i hyresnämnden, där den har legat sedan dess.

Läs också"Ansvarslöst av kommunala bolag" - förhandlingschef fördömer strandningarMagnus Elsing, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.

– Jag gissar att Rikshem ville ha upp normhyran och bruksvärdet här och gjorde ett försök att jämföra med Kvarngärdet, vilket kapitalt misslyckades, skulle jag säga. Ur vår synvinkel är det ett bra utfall. Och relativt nära de jämförelselägenheter som vi presenterade för hyresnämnden, säger Lena Jansson Nordin, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Hur kunde er bedömning av bruksvärdet skilja sig så mycket från Hyresgästföreningens?

– Vi hade ett jämförelsematerial på lite andra lägenheter. Det är ofta så när man gör en bruksvärdesprövning att parterna har olika material de vill utgå ifrån. Vi ville jämföra med några av våra egna fastigheter i Uppsala och dessutom med en fastighet som har blivit bruksvärderad både i hyresnämnden och hovrätten. Nu fick vi ett medlingsbud från hyresnämnden och valde att acceptera det, men hyresnämnden har inte varit ute och tittat på lägenheterna, säger Samira Mchaiter, regionchef på Rikshem i Uppsala.

Läs ocksåHyresförhandlingarna har strandat i Vänersborg

Varför valde ni att acceptera budet?

– Det hade redan gått en lång tid och vi ansåg att det var rätt att göra det. Vi fick lite mer via medlingsbudet än tidigare, säger Samira Mchaiter.

Kommer ni att vilja bruksvärdera fastigheterna igen längre fram?

Läs ocksåFörhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster

– Det vet vi inte i dag.

Den retroaktiva hyran som hyresgästerna i Fålhagen nu måste betala för ett halvår tillbaka kommer delas upp på sex månader.

Läs mer om jättestrandningen bland privata hyresvärdar för en dryg månad sen här.

Läs också Strandade hyresförhandlingar i Alingsås - Förhandlingschefen: "Festen är över" Pitebo får chockhöja hyran efter segdragen tvist - men hyresgästerna ger inte upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.