Annons

Hyran klar för hyresgäster i Fålhagen – för förra året

Uppsala Förra årets hyreshöjning för Rikshems hyresgäster i Fålhagen i Uppsala är nu klar, efter en prövning i hyresnämnden. Årets hyresförhandlingar är fortfarande strandade.

Det blir en hyreshöjning med i snitt 5 respektive 6 procent för hyresgästerna på Vaksalagatan och Eskilsgatan från 1 oktober 2015, efter att både Hyresgästföreningen och Rikshem accepterat ett medlingsbud från hyresnämnden. Rikshem hade yrkat en höjning på 27 procent för Vaksalagatan och 24 procent för Eskilsgatan från 1 januari 2015.

Det var inför förra årets hyresförhandlingar som Rikshem ville göra en bruksvärdesprövning av de 55 lägenheterna, eftersom bolaget ansåg att de var för lågt värderade. Rikshem och Hyresgästföreningen hade dock olika syn på lägenheternas bruksvärde och 22 maj lämnades frågan vidare för prövning i hyresnämnden, där den har legat sedan dess.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Jag gissar att Rikshem ville ha upp normhyran och bruksvärdet här och gjorde ett försök att jämföra med Kvarngärdet, vilket kapitalt misslyckades, skulle jag säga. Ur vår synvinkel är det ett bra utfall. Och relativt nära de jämförelselägenheter som vi presenterade för hyresnämnden, säger Lena Jansson Nordin, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Hur kunde er bedömning av bruksvärdet skilja sig så mycket från Hyresgästföreningens?

– Vi hade ett jämförelsematerial på lite andra lägenheter. Det är ofta så när man gör en bruksvärdesprövning att parterna har olika material de vill utgå ifrån. Vi ville jämföra med några av våra egna fastigheter i Uppsala och dessutom med en fastighet som har blivit bruksvärderad både i hyresnämnden och hovrätten. Nu fick vi ett medlingsbud från hyresnämnden och valde att acceptera det, men hyresnämnden har inte varit ute och tittat på lägenheterna, säger Samira Mchaiter, regionchef på Rikshem i Uppsala.

Annons
Läs ocksåVärdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannenPrivata storvärdar renoverar tomma lägenheter, strandar hyresförhandlingen och hyr sedan ut till hyror de själva sätter. Ibland pressas nya hyresgäster att skriva på avtal om att förhandla hyran direkt med värden. Fredrik Alexandersson vägrade. Det har sparat barnfamiljen många tusenlappar.

Varför valde ni att acceptera budet?

– Det hade redan gått en lång tid och vi ansåg att det var rätt att göra det. Vi fick lite mer via medlingsbudet än tidigare, säger Samira Mchaiter.

Kommer ni att vilja bruksvärdera fastigheterna igen längre fram?

Läs ocksåSå svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand”Balder äger stjärnhusen i Frölunda. Niklas Dabrowski är bolagets huvudförhandlare. Ann Svensson är chef för bostadsuthyrning och hyresförhandling på Stena Fastigheter Göteborg.

– Det vet vi inte i dag.

Annons

Den retroaktiva hyran som hyresgästerna i Fålhagen nu måste betala för ett halvår tillbaka kommer delas upp på sex månader.

Läs mer om jättestrandningen bland privata hyresvärdar för en dryg månad sen här.

Läs också Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen Därför fick Eva en hyressänkning och Allan en höjning – så går det när rätten prövar nivån Fyra års kamp mot chockhöjda hyror över – firar med bubbel

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.