Annons

Hyrde ut i andra hand till dubbla hyran – tvingas betala tillbaka

Lund Mannen hyrde ut sin lägenhet i andra hand till dubbla hyran. Det står honom dyrt. Nu tvingas han betala 35 000 kronor till andrahandshyresgästen. Det här gäller om du hyr ut i andra hand!

På hans egen hyresavi stod det 5 500 kronor. Men när han sedan hyrde ut sin lägenhet i östra Lund i andra hand saltade han hyran rejält. Andrahandshyresgästen tvingades betala drygt 10 000 kronor i månadshyra. Mannen som hyrde lägenheten i andra hand bodde där i ett och ett halvt år. Och när han flyttade ut krävde han tillbaka överhyran.

Förstahandshyresgästen vägrade betala och fallet hamnade på hyresnämndens bord som nu har prövat frågan.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Under förhandlingen i hyresnämnden skyllde förstahandshyresgästen på att han inte kände till att det fanns regler kring vilken hyra man kunde ta ut. Han var dessutom skyldig sin mamma pengar och den extra hyran han fick in gick att betala av på skulden. Nu hade han dessutom inga pengar kvar att betala andrahandshyresgästen. Men det var inga förklaringar som nämnden köpte. Däremot ansåg hyresnämnden att en rimlig andrahandshyra hade varit 6 900 eftersom lägenheten var möblerad och det ingick både el och internet i hyran.

Men den saftiga överhyran står ändå förstahandshyresgästen dyrt. Enligt hyresnämndens beslut tvingas han nu betala tillbaka totalt 35 000 kronor till andrahandshyresgästen.

Annons
Fakta: Så hyr du ut i andra hand

Tillåtelse krävs för att hyra ut i andrahand

Svartuthyrning – att hyra ut utan tillstånd från hyresvärden – är inte tillåtet. Hyr du ut utan värdens tillstånd kan du bli av med ditt hyreskontrakt, utan förvarning. Om din hyresvärd säger nej till andrahandsuthyrning kan du vända dig till hyresnämnden i stället. Men tänk på att det krävs ett godtagbart skäl, som att du ska provbo som sambo eller studera på annan ort.

Så hög får hyran vara

Den som hyr ut i andra hand får bara sätta hyran till samma nivå som förstahandshyran. Det är tillåtet att göra ett påslag för möbler, på max 15 procent, och faktiska kostnader för el och bredband.

Kontraktet ryker om hyran är för hög

Tar du ut för hög hyra – överhyra – kan du bli av med ditt hyreskontrakt. Hyresvärden behöver inte ens skicka en varning och du ges då aldrig någon chans att rätta dig.

Var noggrann – och skriv kontrakt

Skriv ned vad som finns i lägenheten och ta gärna bilder. Om något går sönder måste du driva frågan i tingsrätten om andrahandshyresgästen vägrar att ersätta sakerna. Skriv ett löpande kontrakt om du är osäker på hur länge du vill hyra ut. Då kan du säga upp hyresgästen med tre månaders varsel. Betala hyran in hyran själv så att du är säker på att den blir betald och ta in pengarna av andrahandshyresgästen. Be fastighetsägaren att kontakta dig direkt om det förekommer störningar från andrahandshyresgästen.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar Hyresrätter blir hotell – med skyhöga hyror: ”Utnyttjar människors behov av ett hem” Boråsvärd tog ut närmare 45 procent i överhyra - tvingas betala tillbaka Peter blev blåst på hyran i 28 år och stämde värden – får tillbaka 90 000

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.