Annons

Hyrde ut svart – 105 hyresgäster uppsagda

Örebro På ett år har Öbo friställt 105 lägenheter där hyresgäster hyrt ut svart i andra hand. Ytterligare 150 hyresgäster utreds.

I november har det gått ett år sedan Örebrobostäder inledde arbetet med att spåra upp och avslöja illegal andrahandsuthyrning.

Men någon egentlig spårning, har man hittills inte behövt göra. De ärenden som nu kommer in är sådana där grannar och Öbo-personal rapporterat in.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Vi letar inte, det här kommer till oss. Det verkar vara så pass utbrett och när folk får upp ögonen för att det är ett problem i samhället att bostadskön sätts ur spel, hör de av sig till oss och vill vara med att ställa saker till rätta. Därför har vi inte hunnit börja leta än – men när vi väl gör det, tror jag att vi kommer att hitta ännu mer, säger Rickard Sahlqvist som är boendekonsulent på Öbo med inriktning på illegal uthyrning.

Hittills har 105 förstahandshyresgäster sagts upp – och där med lika många lägenheter kommit ut på bostadsmarknaden för uthyrning – samtidigt som man utreder ytterligare 150 fall av misstänkt svartuthyrning.

Rickard Sahlqvist säger att de hittat svartuthyrningar över hela Örebro, men att det generellt och i grova drag är lite olika karaktär på dem. I ytterområden hyr man ut till vänner och släkt för att hjälpa till. Medan i innerstan hyr man oftare ut för att tjäna pengar eller för att behålla en attraktiv lägenhet och sin plats i Öbo-kön.

Läs ocksåSå blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”Händer som river ett hyreskontrakt. Man som tittar rakt fram.

– I de fallen man inte hjälper någon man känner, är drivkraften pengar. Det är många som tar ut överhyror, och det är väl inte så konstigt. För ju större bostadsbristen blir – ju mer kan de ta ut i hyra, säger han.

Annons

Hittills har endast sex hyresgäster som Öbo sagt upp till följd av misstänkt svartuthyrning, valt att gå vidare till hyresnämnden och bestritt uppsägningen. Av dessa sex har en fått rätt av hyresnämnden och kunnat behålla lägenheten.

De andra fem lägenheterna har friställts. I två ärenden har hyresnämnden gått på Öbo:s linje och avhyst hyresgästen. Medan ytterligare tre hyresgäster kastat in handduken bara några dagar före förhandlingen och accepterat Öbo:s uppsägning.

Läs ocksåKvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen"Kollage med tre bilder. Örebrobostäders skylt i rött. En siluett av en kvinna med långt hår och en blå lagbok.

– Vi är glada att det ser ut så, det betyder att vi är noggranna och försöker vara helt säkra vi kan innan vi agerar. Att några vänder sig till hyresnämnden först men sedan accepterar uppsägningen, tror jag beror på att en del inte inser hur allvarligt det är att hyra ut olovligt. Kanske för att vi inte har varit lika hårda med det här tidigare, säger han.

Rickard Sahlqvist säger att för grannar kan svartuthyrningen ge ett otryggare boende, eftersom man inte vet vem som egentligen bor i trappuppgången eller området. Om man misstänker att en granne hyr ut svart, ska man tala med sin bovärd.

– Det kan ju vara så att uthyrningen är tillåten, att man haft besök över helgen, att man har en ovanlig familjekonstellation. Vi undersöker saken noggrant innan vi agerar, säger han.

Annons

Hyresnämndens ordförande Christer Grönvall säger att han ser en ökning av ärenden där hyresvärdar hör av sig om otillåten andrahandsuthyrning. 

– Det har spritt sig som en löpeld i bostadsbristens Sverige att hyresvärdar inventerar vilka som bor i lägenheterna. Vi har sett en klar trend att det är det som ökar mest är uppsägning på grund av otillåten andrahandsuthyrning, säger han.

Läs också Här är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkas De bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla" Rokokosoffa och udda sovställning - bevis för svartuthyrning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.