HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyrde ut till prostituerade – förlorar kontraktet

Malmö Hyresgästen hyrde ut sin lägenhet via Airbnb, utan hyresvärdens godkännande. Vid ett tillslag fann polisen prostituerade i lägenheten. Nu förlorar hyresgästen sitt kontrakt.

För ett år sedan fick hyresgästen, bosatt i centrala Malmö, ett varningsbrev där hon uppmanades att upphöra med att hyra ut sin lägenhet via Airbnb. Grannarna hade klagat på trafiken till och från lägenheten i samband med uthyrningsperioderna och de hade också uppgett till hyresvärden att män stod och köade på gården. Hyresvärden hittade lägenheten till uthyrning hos Airbnb och hyresgästen hade tillika berättat om sin uthyrning i en tidningsartikel samband med Eurovision Song Contest i Malmö år 2013. Trots varningsbrevet i fjor har hyresgästen fortsatt hyra ut sin lägenhet, enligt hyresvärden, som sade upp henne.

Hyresgästen hävdade att hon inte alls hyrt ut sin lägenhet via Airbnb fler gånger efter att hon fått varningsbrevet. I stället ska hon ha haft en inneboende. Men när fallet prövades i hyresnämnden för ett par veckor sedan kunde polisen beskriva att man vid flera tillfällen under våren och sommaren sett prostituerade i lägenheten. Man hade valt att förlägga spaningen till de tillfällen då de kunde se på Airbnb:s webbsida att lägenheten var bokad.  

Läs ocksåÖver två år med mögligt tak – nu hotas värden med 100 000 kronor i vite

När polisen till slut slog till, i jakt på offer för trafficking, fann man en sexkund på väg ut och fyra prostituerade unga kvinnor. Eftersom det inte är olagligt att sälja sex i Sverige hade kvinnorna inga problem med att berätta varför de var där och att de hyrde lägenheten för 900 kronor per dygn, via Airbnb. De hade dessutom hyrt lägenheten vid två tidigare tillfällen, också i syfte att sälja sex. Under de två veckor de hyrde lägenheten i augusti hade de inte träffat förstahandshyresgästen. De trodde inte heller att hon kände till vad de gjorde i lägenheten.

Annons

Vid förhandlingen i hyresnämnden hävdade dock hyresgästen att hon inte sett till någon bordellverksamhet och att hon bott i lägenheten med sina två små barn och sin hund. Hyresvärden trodde inte på hyresgästen och inte heller hyresnämnden som nu beslutat att hyresgästen genast måste lämna lägenheten. Hyresnämnden konstaterar i sitt beslut att hyresgästen hyrt ut sin lägenhet i sådan omfattning att ”det snarast haft karaktären av hotellverksamhet”.

Hem & Hyra har varit i kontakt med hyresgästen som inte vill kommentera hyresnämndens beslut.

Läs ocksåProstituerade sålde sex i lägenheten – hyresgästen får bo kvar

Läs mer:

Annons

Riskerar förlora kontrakt efter uthyrning via Airbnb

Läs också Röker trots förbud – nu vill värden vräka hyresgästen Grillade mat i vardagsrummet – nu river värden hyreskontraktet Värd skilde sig och ville ha lägenhet - sa upp hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.