HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyrde ut via AirBnb – blev av med hyreskontraktet

Uppsala Det var rätt av värden att vräka en hyresgäst som hyrt ut sin lägenhet olovligen via AirBnb. Det slår Svea hovrätt fast i ett färskt beslut.
Foto: Gry Ellebjerg/Pixabay
Mannen hyrde ut lägenheten illegalt via AirBnB. Hyresnämnden tyckte inte det var skäl nog att säga upp honom, men hovrätten gick på hyresvärdens linje.

Under flera års tid hyrde mannen ut sin lägenhet i Stockholm via AirBnB. ”Hotellverksamhet”, ansåg den Uppsalabaserade hyresvärden och sade upp hans kontrakt. Hyresgästen drev ärendet vidare till hyresnämnden som gav honom rätt att bo kvar. Men i en dom/beslut som kom innan jul ställde sig Svea hovrätt på hyresvärdens sida. Mannen har till den sista mars på sig att flytta ut ur lägenheten.

Mannen, som är runt 40 år, hyrde lägenheten på Söder i Stockholm mellan 2014 och 2017 tillsammans med sin syster. Men grannarna började snart klaga på att det var mycket spring till och från lägenheten och att det spelades hög musik. Det visade sig att 40-åringen hade satt i system att hyra ut lägenheten via AirBnB för drygt 1 400 kronor natten. När hyresvärden fick vetskap om den olovliga andrahandsuthyrningen valde han att säga upp syskonparet, också för att de båda hade boende på annat håll och enligt värden inte behövde lägenheten.

Läs ocksåPolitiker anklagades för svartuthyrning - fick rätt genom 16 år gammalt löfte

Systern hade aldrig bott i lägenheten och godtog uppsägningen. Brodern hävdade däremot att han var bosatt där permanent och bara hyrde ut lägenheten när han var bortrest. Han drev uppsägningen vidare till hyresnämnden, som gav honom rätt att bo kvar. ”Uthyrningen utgör inte så allvarlig misskötsamhet att hyresavtalet inte bör förlängas”, skrev hyresnämnden i sitt beslut. Nämnden pekade också på det faktum att mannen slutat hyra ut lägenheten efter att ha hotats med uppsägning.

Men hyresvärden gav sig inte utan överklagade hyresnämndens beslut till hovrätten, som ställer sig på värdens sida. Uppsägningen från 2017 ska gälla och 40-åringen måste vara ute ur lägenheten senast den 1 april i år.

Läs också Blev av med hyresrätt efter att ha avslöjats som scoutledare Över 650 hyresgäster protesterar mot försäljning i Gottsunda Misshandlade tidningsbudet – nu åker fyrabarnspappan ut Håbohus har ombildning på gång: "Vill erbjuda hyresgästerna en bostadsresa"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.