Annons

Hyresbostäder säljer radhus

Norrköping Kommunägda Hyresbostäder säljer 382 radhuslägenheter i stadsdelen Klockaretorpet i Norrköping. Ny ägare blir Heimstaden som övertar fastigheterna i en affär värd 371 miljoner kronor.

Hyresbostäder har sedan en tid tillbaka haft planer på att sälja delar av sitt bestånd i stadsdelen Klockaretorpet, som består av cirka 1 000 radhuslägenheter uppförda på 1970-1980-talet. Säljarbetet inleddes i höstas och på styrelsemötet den 21 december förra året togs beslutet att sälja 382 lägenheter, en tredjedel av Hyresbostäder bestånd i stadsdelen, till den nya ägaren Heimstaden.

— Vi har haft området ute till försäljning med hjälp av en mäklare och Heimstaden var det bolag som lämnade bäst bud. Vi har känt ett behov av att få in en partner till för att vi gemensamt ska kunna utveckla stadsdelen och Heimstaden samarbetar vi med sedan tidigare i Yllefabriken. För berörda hyresgäster kommer det inte innebära några större förändringar, det blir nytt nummer till felanmälan och ett nytt bolagsnamn på hyresavin. Det kommer inte innebära några försämringar, säger Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Försäljningen av radhusen ger Hyresbostäder intäkter på 371 miljoner kronor. Enligt bolaget ska en del av pengarna gå tillbaka till stadsdelen i form av satsningar på utveckling av centrumdelen, eventuell nyproduktion och satsning på underhåll av befintliga fastigheter. Men vad satsningarna innebär konkret och mer detaljerat är ännu inte klart.

— Vi kommer att använda överskottet från försäljningen till hela beståndet, men en hel del kommer att investeras i Klockaretorpet. Men hur mycket det rör sig om är för tidigt att säga, säger Lars Löfgren.

Det sålda bostadsområdet ligger i den nordöstra delen av Klockaretorpet och omfattar kvarteren Valthornet, Gitarren och Banjon. Heimstaden tillträder fastigheterna den 28 februari och får med affären en portfölj på cirka 2 600 lägenheter i Norrköping och blir en av de största privata hyresvärdarna i staden.

Annons
Läs ocksåNy satsning ska lyfta utsatta stadsdelar: "Det gäller att spräcka bubblorna"Två män står framför en byggnad i Klockaretorpet centrum.

— Det blir ett bra komplement till vår portfölj i Norrköping. Den här typen av radhusbebyggelse tycker vi passar in bra hos oss och är något vi saknat.  Vi ser en stor potential i området och vi kommer göra olika satsningar framöver för att utveckla det, säger Katarina Sonnevi, investment manager på Heimstaden.

Heimstaden kommer bland annat anställa personal för att sköta fastigheterna i området och även ta fram en plan för underhåll och upprustning.

— Vi kommer att satsa på att bättra på utemiljöer och lekplatser men även renovera fastigheterna. Det är lite olika behov i olika fastigheter, så vi kommer att lägga fram en plan för vad som kommer att behöva göras.

Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

Kommer det innebära hyreshöjningar?

Annons

— Det beror på vilka åtgärder man gör, om det är underhåll eller standardhöjande åtgärder. Det kommer nog att bli både och, men vad och när saker ska göras är inte klart än, förklarar Katarina Sonnevi.

Hyresgästföreningen tycker det är synd att försäljningen innebär att allmännyttan minskar i Norrköping.

— Försäljningen behöver inte innebära att det blir sämre för hyresgästerna, men för bolagets del så innebär det att man tappar i ekonomi och muskelkraft. Jag tycker det är tragiskt att allmännyttan minskar och att sälja är en kortsiktig lösning, man får bara pengarna en gång, säger Anita Andersson Landegren, ordförande för Hyresgästföreningen i Norrköping, Söderköping och Finspång.

Fakta: Radhusen som säljs till Heimstaden

Kvarteret Valthornet: 133 lägenheter på Emil Hedelius gata 1–211 och 128–180.

Kvarteret Gitarren: 148 lägenheter på Torsten Fogelqvist gata 129 –195. Albert Engströms gata 3–171, 166–208.

Kvarteret Banjon: 133 lägenheter på Gustaf Clasons gata 1–139, 2–90.

Totalt: 382 lägenheter.

Affären: Transaktionsvärdet i affären uppgår till drygt 371 miljoner kronor före avdrag latent skatt, motsvarande 10 700 kr/kvadratmeter. Den genomsnittliga bostadshyran uppgår till cirka 1 030 kr/kvadratmeter med totala hyresintänkter om totalt cirka 36 miljoner kronor. Tillträde är planerat till den 28 februari 2018.

Källa: Hyresbostäder

Läs också Norrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över" Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt” Livsfarlig smitta i hyreshus kan ha kommit från rörstumpar och handdukstorkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.