Annons

Hyresbostäder skrotar miljösatsning

Norrköping I Ringdansen har hyresgästerna betalat för den värme de själva förbrukat. Men nu skrotar Hyresbostäder miljösatsningen då det blivit för dyrt att underhålla.
Foto: Jenny Knutsson
Hyresbostäders område Ringdansen i Norrköping

När kommunägda Hyresbostäder rustade upp hyreshusområdet Ringdansen i Norrköping i början av 2000-talet försågs lägenheterna med individuell mätning av både värme- och vattenförbrukning. Tanken var att sporra hyresgästerna att sänka sin energiförbrukning och tänka klimatsmart. Nu drygt tio år senare har systemet för att mäta värmen tjänat ut, men att hitta nya mätare har visat sig vara lättare sagt än gjort.

– Systemet är helt enkelt slut och är ju från 2001. Vi har dammsugit marknaden på jakt efter nya delar, men det går inte att få tag i. Att skaffa nya mätare skulle kosta 25 000 kronor styck och det rör sig om 1 000 lägenheter, så det blir en ganska stor slant, säger Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För Ringdansen skulle det handla om en investering på 25 miljoner kronor i bara nya värmemätare. Hyresbostäder har därför beslutat att ta bort den individuella mätningen och istället ta ut värmekostnaden på hyran. För hyresgästerna i Ringdansen kommer förändringen märkas av på hyresavin. Samtidigt som incitamentet att hålla nere förbrukningen försvinner.

–  Det är ingen hyreshöjning utan en förändring där vi går från kall- till varmhyra. För hyresgästen handlar det om cirka 500-600 kronor mer i månaden, berättar Lars Sandell, projektledare på Hyresbostäder.

Annons

Förändringen har förhandlats med Hyresgästföreningen som ställer sig bakom lösningen.

Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping

– Det är svårt att få en säker mätning i flerfamiljshus och se vilken lägenhet som förbrukat energi, för värmen rör ju sig i huset, säger Benny Andersson, förhandlare på Hyresgästföreningen. 

Men mätningen av vattenförbrukningen kommer fortsatt vara kvar i Ringdansen och kommer att installeras i fler områden i takt med renoveringar och stambyten. Något som gett positiva effekter enligt Hyresbostäder.

Annons

–  I Ättetorp införde vi vattenmätning och där kunde vi se att sänkte förbrukningen med 15 procent för cirka 400 lägenheter, säger Lars Sandell.

Läs ocksåAnitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt”Anita Andersson Landegren är hyresgäst hos Hyresbostäder i Norrköping.
Läs också Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit” Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs Hyresbostäder vill minska byggandet i Norrköping: ”Känns galet just nu”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.