Annons

Hyresförhandling med Trelleborgshem strandade

Trelleborg ​Hyresgästföreningen och det kommunala bostadsbolaget kunde inte enas om nästa års hyror. Nu har förhandlingen strandat.

​Trelleborgshem ville ursprungligen höja hyrorna med 4,1 procent. Efter hårda förhandlingar gick bolaget med på att sänka kravet till 3,5 procent. Även det är för högt, anser Hyresgästföreningen.

− Företaget har uppgett att de kan gå runt på 2,3 procent men vill ändå ha en höjning på 3,5 procent eftersom de har krav på sig att bygga nytt och behöver stärka soliditeten, säger Mats Rönnqvist, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den uppfattningen delar inte Hyresgästföreningen. De kommunala bostadsbolagen ska drivas utan vinstsyfte. Det innebär att vad de får in i hyror ska motsvara deras kostnader.

Annons

− Vårt intresse är att bevaka hyresgästernas möjlighet att betala, säger Mats Rönnqvist.

Han påpekar att bolaget redan förra året fick igenom en stor höjning på 3,5 procent. Med årets begärda höjning skulle det innebära en höjning med 7 procent på två år.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar

− Det är alldeles för högt.

Annons

Nu ska frågan tas upp i Hyresmarknadskommittén, ett organ med ledamöter från Hyresgästföreningen  och SABO, som ska avgöra vilka hyror som ska gälla från årsskiftet.

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.