Annons

Hyresgarantin – en flopp som kan hjälpa dig

Nyheter ​Hyresgarantierna har blivit en flopp. Men regeringen tänker inte förändra eller avskaffa dem. Som bostadssökande kan det vara idé att höra av dig till din hemkommun och tipsa om att hyresgarantin finns.

​I år väntas drygt 200 hushåll i omkring 20 kommuner få en bostad med hjälp av hyresgarantin. Regeringens förhoppning var att 20 000 garantier per år skulle utfärdas. Tanken var att främst unga utan fast anställning skulle få hjälp till en egen bostad med den trygghet det innebär för hyresvärden att kommunen ingår ett borgensåtagande om att garantera hyran i minst ett halvår . Kommunerna får för detta åtagande ett statligt bidrag på 5000 kronor per garanti.  Det dock inte unga utan främst barnfamiljer med betalningsanmärkningar och svag ekonomi som hittills blivit målgruppen.
 

Statens bostadskreditnämnd, BKN, som administrerar hyresgarantin, skrev i sin utvärdering att de nuvarande garantiutformningarna ger så liten effekt att de bör ifrågasättas. BKN:s förslag är ändå att hyresgarantin ska finnas kvar i nuvarande omfattning, men med medvetenhet att omfattningen även i framtiden kommer att vara ungefär som i dag. Den linjen är regeringen också inne på.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Det finns ingen ambition att göra något åt hyresgarantierna. De kommer att finnas kvar med nuvarande utformning, säger Anders Josephsson, politiskt sakkunnig hos bostadsminister Stefan Attefall på socialdepartementet.

Sedan juli 2007, då hyresgarantierna infördes, har bara omkring 30 kommuner använt sig av hyresgarantin för att hjälpa medborgare med svårighet att få bostad.
Susann Bard, chef för produkter på BKN, menar att många kommuner inte tagit ställning till hyresgarantierna eftersom de inte sett behovet. För dig som har problem att få en hyresrätt för att du saknar fast inkomst kan det därför vara idé att höra av dig till kommunen och tipsa om att hyresgarantierna finns. 

Annons
Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Staten föreslås ta över floppsatsning Flopp för satsningen på att ge unga bostad Kommunerna nobbar stöd till lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.