Annons

Hyresgäst anklagades för vanvård – får bo kvar

Malmö Bostadsrättsföreningen där hyresgästen bor ansåg att hon misskött sin lägenhet och sade upp henne. Men hyresnämnden ger hyresgästen rätt.
Foto: Fredrik Rubin

Bostadsrättsföreningen i centrala Malmö menade att hyresgästen vanvårdat sin lägenhet och sade därför upp henne. Men hyresgästen nekade till anklagelserna och vägrade att flytta. Därför tvingades hyresvärden, i det här fallet bostadsrättsföreningen, att vända sig till hyresnämnden som nu har prövat fallet.

Enligt bostadsrättsföreningen fanns det en lång rad brister i lägenheten, orsakade av hyresgästen. Det handlade bland annat om en skadad toalettstol, kakelplattor som trillat ned, borrhål i badrumsväggarna, en trasig ugn och vattenskadade innerdörrar som svällt efter att hyresgästen torkat sin tvätt på dörrarna. Hyresgästen höll med om att det fanns brister men att hon påtalat dessa flera gånger för för värden att få dessa åtgärdade men att hyresvärden inte gjort något för att fixa bristerna. Hyresvärden ansåg dock att det var hyresgästen som inte hade släppt in hantverkarna.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Efter att hyresnämnden besiktigat lägenheten höll de med om att det fanns brister och att lägenheten varit utsatt för ett ”påtaligt slitage” de senaste åren. Men med tanke på att det bor en sexbarnsfamilj i en trerumslägenhet menar nu nämnden att det inte är särskilt konstigt att den slits. Hyresgästen har också anmält felen både till värden och via Hyresgästföreningen. Hyresnämnden menar i sitt beslut att värden inte har kunnat bevisa att det handlar om vanvård och därför får hyresgästen bo kvar.

Annons
Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.