Annons

Hyresgäst anklagas för Barbiestöld – därför kan hon bli tvingad att flytta

Malmö Ett tjugotal Barbiedockor - värdefulla samlarobjekt - stals ur ett källarförråd i ett hyreshus i centrala Malmö. En annons på nätet ledde spåren till en av grannarna. Nu sägs den misstänkta hyresgästen upp, trots att polisen lagt ned förundersökningen.
Barbie-dockor stals från ett källarförråd i centrala Malmö. Nu riskerar den misstänkta hyresgästen att tvingas flytta.
Foto: Anders Paulsson

Barbie for President 2000, Versace och Don Draper från Mad Men. Det är några av de Barbiedockor som blev stulna vid ett källarinbrott i vintras i ett hyreshus i centrala Malmö. Det var inte första gången det var inbrott i husets källare, trots att det krävs en tagg för att ta sig in i källaren i det nybyggda huset.

Den här gången försvann två flyttkartonger från ett av förråden. I en av dem låg ett tjugotal Barbiedockor nedpackade, alla i sina originalförpackningar. Varje Barbiedocka kan vara värd flera tusen kronor. Tjuven eller tjuvarna hade dock slängt originalförpackningarna i soprummet, möjligtvis ovetande om att det ökar värdet på dockorna väsentligt när de ligger i sina kartonger.

Stulna dockorna dök upp på annonssajter

Kort efter inbrottet började bilder på dockorna, till synes tagna i soprummet, dyka på på olika annonssajter: Marketplace och i Facebook-grupper enbart avsedda för försäljning av just Barbiedockor. Det handlade bland annat om Betty Draper, en av huvudkaraktärerna i den amerikanska tv-serien Mad Men, som nu låg ute till försäljning för 2 000 kronor. En annan docka, föreställande Don Draper, gick att köpa för 800 kronor. Den som ville köpa fyra andra dockor från tv-serien kunde annars få paketpris: 2 000 kronor.

Men den drabbade hyresgästen kunde via samlarvänner i Barbie-svängen hitta säljaren. En vän agerade köpare och när det blev dags för affär visade det sig att pengarna skulle swishas till en av grannarna i huset, en kvinna i 60-årsåldern. Hon blev polisanmäld men polisen lade ned förundersökningen. Trots annonserna och bildmaterial från husets soprum menade polisen att det inte går att binda någon till inbrottet.

Misstänkta hyresgästen sägs upp

Men trots att polisen avfärdat misstankarna är nu hyresgästen uppsagd från sin lägenhet. Hyresvärden MKB hänvisar till störningar. I en av de handlingar som värden lämnat till hyresnämnden skriver MKB att hyresgästen gjorde ”vissa medgivanden” när värden konfronterade henne med anklagelserna. Men senare ska hon ha ”förnekat allt”.

Hem & Hyra har sökt den utpekade Barbie-tjuven.

Fakta: Barbie över 60 år

Barbie är en docka i plast som har funnits sedan 1959. Den föreställer en vuxen kvinna och det finns en rad olika modeller och klädslar och även hela kollektioner av andra dockor. Det handlar om fantasydockor, dockor i porslin och Hollywood-skådisar. Och så finns det en uppsättning dockor som föreställer karaktärerna i tv-serien Mad Men.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.