HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäst fick 100 000 kronor i ”flyttbidrag”

Stockholm Hyresnämnden beslutade att en hyresgäst i Gamla Stan måste flytta från sin lägenhet. Men trots att hyresvärden fick rätt ger värden hyresgästen 100 000 i ”flyttbidrag”.

Hyresgästen som ska få flyttbidraget på 100 000 vill inte svara på några frågor från Hem & Hyra. Men hyresvärdens advokat Johan Tamm, förklarar varför de erbjöd pengarna till hyresgästen.

– Efter sammanträdet i hyresnämnden erbjöd vi oss att han skulle få pengarna och förlängd avflyttningstid. Innebörden var att ”du får 100 000 kronor om du flyttar” även om jag inte var så tydlig när jag erbjöd pengarna, säger Johan Tamm.

Läs ocksåSå skulle hyran kunna sänkas - om kommuner tolkade lagen annorlunda

Varför erbjöd ni pengarna innan ni visste om ni skulle vinna eller förlora i hyresnämnden?

– Vi gjorde det för att han skulle frestas att flytta även om han hade vunnit, men även för att han inte skulle frestas att överklaga beslutet om vi vann. Sedan ville vi avsluta på ett snyggt sätt och kompensera hyresgästen.

Nu förlorade hyresgästen i hyresnämnden och överklagade sedan till Svea hovrätt, en överklagan som han sedan tog tillbaka.

Läs ocksåDom mot tidigare HGF-ledamot överklagas – åklagaren vill se längre fängelsestraff

– Ja, han accepterade att ta det här erbjudandet.

Har han fått pengarna?

– Enligt avtalet ska han få dem när han röjt ur källarkontoret och lämnat nycklarna. Men han kommer självklart att få dem när allt är klart.

Läs ocksåSå många slarvar med soporna – och så kan det straffa sig

Susann Wikström, chefsjurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, berättar att hyresvärdar betalar ut flyttbidrag till hyresgäster då och då.

– Jag har varit med om att hyresgäster fått alltifrån 5 000 till en miljon kronor för att flytta. I fallet med en miljon var det en stor lägenhet på Kungsholmen där hyresvärden var väldigt mån om att bli av med hyresgästen.

Blir det vanligare att hyresvärdar försöker få folk att flytta genom att ge dem flyttbidrag?

– Nej, antalet är ganska konstant.

Läs också Hyrde ut med Airbnb – polisanmäls av värden Idun ändrade juridiskt kön – fyra siffror nära att få henne vräkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.