HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäst filmade när han slog sönder hyreshus – får bo kvar

Skurup Hyresgästen filmade själv hur han vandaliserade hyreshuset och la upp video på sociala medier. ”Extremt ovanligt”, enligt hyresvärden. Men Skurupshem drar tillbaks sin uppsägning och han får bo kvar.
Hyresgästen i Skurupshem dokumenterade själv den misstänka skadegörelse som han nu blivit polisanmäld för. Videoklippet lades ut i sociala medier.
Foto: Hyresnämnden/privat (kollage)
Hyresgästen i Skurupshem dokumenterade själv den misstänka skadegörelse som han nu blivit polisanmäld för. Videoklippet (högra bilden) lades ut i sociala medier. Filmen användes tillsammans med annan fotodokumentation (vänstra bilden) i Skurupshems uppsägning, som nu har dragits tillbaka.

Det kommunala bostadsbolaget sa i november upp kontraktet för hyresgästen. Motiveringen var att han stört sina grannar, inte betalat hyra i tid och vandaliserat Skurupshems fastighet. Det fanns också en hyresskuld på 5 000 kronor.

Hyresgästen har själv filmat hur han vandaliserar en av Skurupshems fastigheter, genom att först slå sönder en ruta på entrédörren, för att sedan slå flera gånger på en lägenhetsdörr. Filmen, där mannens ansikte tydligt syns, har lagts upp på sociala medier.

Läs ocksåDe tröttnade på Skurupshems misskötsel

Men hyresnämnden i Malmö kommer inte att ta upp ärendet. Skurupshem har trots filmbeviset valt att dra tillbaks uppsägningen.

Pierre Esbjörnsson är vd på Skurupshem, och menar att det juridiskt inte går att använda skadegörelsen som ett argument vid en uppsägning eftersom det inte handlade om den egna lägenheten.

– Vi kan inte klassa hela vårt bestånd som hans boende, säger han.
Om det däremot hade handlat om den trappuppgång eller den fastighet som mannen själv bor i hade det sannolikt varit lättare att vräka hyresgästen, menar Pierre Esbjörnsson.

Läs ocksåAktion mot försäljning i Skurup

Däremot har Skurupshem polisanmält själva skadegörelsen.
Hur vanligt är det att hyresgäster filmar sig själva när de tar sönder saker?

– Det skulle jag nog säga är extremt ovanligt. Jag har nog aldrig hört talas om det innan.

Pierre Esbjörnsson uppfattar inte det som att skadegörelsen på filmen var riktad mot Skurupshem, utan mot en annan hyresgäst. I videoklippet berättar också mannen hur han ska uppsöka en person som han hävdar har begått inbrott i hans lägenhet – något som han för övrigt dokumenterar i en annan video på sociala medier.

Läs ocksåBorgensavgift tvingar fram hyreshöjning i Skurup

Mats Lindahl är jurist på Hyresgästföreningen. Han ser inte att det finns något stöd i hyreslagen att säga upp hyresgästen bara utifrån skadegörelsen, även om det kan handla om en brottslig handling.

– Eftersom det inte finns någon omedelbar anknytning till lägenheten har jag svårt att se att kontraktet skulle upphöra, säger han.

Hade det funnits en direkt koppling mellan lägenheten och brottsligheten skulle det kunna vara skäl för en uppsägning, även om det är svårt att säga hur stark kopplingen behöver vara eftersom detta inte har prövats juridiskt tidigare.

Att Skurupshem både är hyresvärd för mannen och står som målsägande i den misstänkta skadegörelsen ska heller inte påverka hyresförhållandet, enligt Mats Lindahl.

Hyresgästen i Skurupshem dokumenterade själv den misstänka skadegörelse som han nu blivit polisanmäld för. Videoklippet lades ut i sociala medier.
Hyresvandalen i Skurup
Läs också Norrlands värdar får sämst betyg – men det finns undantag Värden misstänker: bodde aldrig i lägenheten men låter brorsan bo där

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.