Annons

Borgensavgift tvingar fram hyreshöjning i Skurup

Skurup ​Skurupshem höjer hyrorna med 1,6 procent från 1 januari 2010. Det är resultatet av årets förhandlingar med Hyresgästföreningen. Hyreshöjningen beror på den borgensavgift som politikerna i Skurups kommun har beslutat att ta ut från bolaget.

​- Man ser hyresgästerna som en intäktskälla, det är mycket olyckligt, säger Sten Svensson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Skurupshem hade begärt att få höja hyrorna med 2,5 procent men Hyresgästföreningen lyckades förhandla ner kravet. Kostnaderna för uppvärmning, el, vatten/avlopp och sophämtning hade visserligen ökat men balanseras av det låga ränteläget. Till slut återstod bara de 1,6 procenten som inte gick att förhandla bort. Bolaget behöver pengarna för att klara av den kommunala borgensavgiften.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Avgiften är tänkt att kompensera kommunen för att den går i borgen för Skurupshems lån. Under 2010 ligger avgiften på 850 000 kronor – mycket pengar för ett litet bolag menar Sten Svensson som är kritisk till kommunpolitikernas beslut.

– Som jag ser det är det en sorts straffskatt som kommunen nu lägger på hyresgästerna. Varför ska hyresgästerna bidra mer till kommunkassan än resten av invånarna i Skurup? säger han.

Annons
Läs också Oansvarigt eller det enda rätta? - Eidars lån skapar debatt Skurupshem säljer - var fjärde lägenhet blir privatägd Sista förhandlingen med kommunalt bostadsbolag i Skåne Försäljning ska bekosta renoveringar Varning för falska vattenkontrollanter i Skurup

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.