Annons

Hyresgäst hade radioaktiva ämnen i lägenheten – grannar kan ha utsatts

Nyheter Under ett par års tid befaras mannen ha använt radioaktiva ämnen samt röntgenutrustning i hyreshuset i Karlstad. Han är nu anhållen, misstänkt för brott mot strålskyddslagen.
Foto: Gry Ellebjerg
Obs! Genrebild.

Under torsdagen greps en man i 20-årsåldern i Värmland, efter en tids spaning från polisen. På hans hemadress i Karlstad gjordes därefter ett flertal uppseendeväckande fynd: radioaktiva ämnen samt röntgenutrustning ska enligt polisens uppgifter ha förvarades i olika lägenheter i huset.

Hyresgästen är nu anhållen, misstänkt för brott mot strålskyddslagen. Han är även skäligen misstänkt för framkallande av fara för annan. Enligt polisens uppgifter ska verksamheten ha pågått i cirka två år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Exakt hur farliga de radioaktiva ämnena och röntgenutrustningen är återstår att utreda. I nuläget råder skälig misstanke om att andra i huset kan ha kommit till skada av strålningen, vilket är den lägre misstankegraden. Det beslagtagna materialet ska nu analyseras för att avgöra strålningsgraden.

Det finns än så länge inga konkreta uppgifter om att någon granne ska ha utsatts, berättar kammaråklagare Lukas Tigerstrand för Hem & Hyra.

Annons

– Mätningarna som gjorts har inte lett till någon ökad oro för allmänheten. Det finns heller ingen misstanke om terrorism eller annan brottslighet. Utredningen tyder hittills på att han har haft ett specialintresse för just detta.

Läs ocksåHyrorna betalda efter återfallet – men Alexander tvingas flytta: ”Kan inte träffa min dotter”Alexander Christensen oroar sig för framtiden utan bostad.

Polisen fick upp ögonen för hyresgästen efter ett tips till Strålsäkerhetsmyndigheten om att någon i Sverige bedrev någon slags verksamhet med radioaktiva ämnen – ett spår som ledde till hyreshuset i Karlstad.

– Vi går inte ut med några fler detaljer just nu, säger Lukas Tigerstrand.

Lars Hedelin, presstalesperson för polisregion Bergslagen, vittnar om att grannarna i huset är omskakade av historien.

Annons
Läs ocksåTrakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda"Bild visar en trappuppgång plus en helsvart silhuett av en man.

– Det är naturligtvis en massa frågor och många är oroliga. Men vi har fått lugnande besked, det ska inte vara någon akut hälsofara på det sättet.

Straffskalan för de misstänkta brotten är böter eller fängelse upp till två år.

Läs också Knark för miljoner i frysen – då blev pensionären uppsagd Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen Tonåring byggde termosbomber åt kriminella hemma i lägenheten – nu vräks hela familjen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.