HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgäst hade radioaktiva ämnen i lägenheten – grannar kan ha utsatts

Nyheter Under ett par års tid befaras mannen ha använt radioaktiva ämnen samt röntgenutrustning i hyreshuset i Karlstad. Han är nu anhållen, misstänkt för brott mot strålskyddslagen.
Foto: Gry Ellebjerg
Obs! Genrebild.

Under torsdagen greps en man i 20-årsåldern i Värmland, efter en tids spaning från polisen. På hans hemadress i Karlstad gjordes därefter ett flertal uppseendeväckande fynd: radioaktiva ämnen samt röntgenutrustning ska enligt polisens uppgifter ha förvarades i olika lägenheter i huset.

Hyresgästen är nu anhållen, misstänkt för brott mot strålskyddslagen. Han är även skäligen misstänkt för framkallande av fara för annan. Enligt polisens uppgifter ska verksamheten ha pågått i cirka två år.

Läs ocksåNotorisk bedragare lurar äldre att betala till "Hyresgästföreningen"

Exakt hur farliga de radioaktiva ämnena och röntgenutrustningen är återstår att utreda. I nuläget råder skälig misstanke om att andra i huset kan ha kommit till skada av strålningen, vilket är den lägre misstankegraden. Det beslagtagna materialet ska nu analyseras för att avgöra strålningsgraden.

Det finns än så länge inga konkreta uppgifter om att någon granne ska ha utsatts, berättar kammaråklagare Lukas Tigerstrand för Hem & Hyra.

Annons

– Mätningarna som gjorts har inte lett till någon ökad oro för allmänheten. Det finns heller ingen misstanke om terrorism eller annan brottslighet. Utredningen tyder hittills på att han har haft ett specialintresse för just detta.

Läs ocksåVärden vill vräka gängbröders föräldrar – bomber och skjutningar risk för grannarPolisens bombtekniker i Limhamns sjöstad

Polisen fick upp ögonen för hyresgästen efter ett tips till Strålsäkerhetsmyndigheten om att någon i Sverige bedrev någon slags verksamhet med radioaktiva ämnen – ett spår som ledde till hyreshuset i Karlstad.

– Vi går inte ut med några fler detaljer just nu, säger Lukas Tigerstrand.

Lars Hedelin, presstalesperson för polisregion Bergslagen, vittnar om att grannarna i huset är omskakade av historien.

Annons
Läs ocksåSe filmen – här använder gängen hyresgästernas garage som skjutbana

– Det är naturligtvis en massa frågor och många är oroliga. Men vi har fått lugnande besked, det ska inte vara någon akut hälsofara på det sättet.

Straffskalan för de misstänkta brotten är böter eller fängelse upp till två år.

Läs också "Väldigt bra för pengarna" – supervärden tvingas flytta efter svartuthyrning Hyrde ut till prostituerade 79 gånger – nu hamnar hyresgästen i fängelse

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.