Annons

Hyresgäst krävde tillbaka överhyra – fick rätt

Malmö Av en slump upptäckte hyresgästen att den förhandlade hyran var nästan 2 000 kronor lägre i månaden än vad hon själv betalade som andrahandshyresgäst. Efter ett beslut i hyresnämnden får hon nu tillbaka totalt 20 000 kronor.
Foto: Kristina Wahlgren

Som Hem & Hyra tidigare har berättat upptäckte hyresgästen av en slump att hon betalade nästan 2 000 kronor för mycket i hyra varje månad. Det var när hon blev uppsagd från sin andrahandstvåa för att förstahandshyresgästen skulle flytta tillbaka till sin lägenhet i Västra hamnen i Malmö som det uppdagades. Andrahandshyresgästen kontaktade fastighetsägaren för att fråga om det fanns några ledig lägenheter i huset när hyran kom på tal och det stod klart att de 10 000 kronor hon betalade i månadshyra var långt över den förhandlade.

När hon krävde tillbaka överhyran var förstahandshyresgästen oförstående. Hon menade att andrahandshyresgästen hade brutit mot kontraktet genom att inte bo själv i lägenheten. Dessutom behövde hon de extra pengarna som en säkerhet då hon inte tagit ut någon deposition. Men hon fick inget gehör för de förklaringarna i nämnden som beslutar att andrahandshyresgästen ska få tillbaka de 20 000 kronor som hon har begärt. Eftersom andrahandshyresgästen hyrt lägenheten helt omöblerad har förstahandshyresgästen inte haft rätt att lägga på något extra på hyran.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Annons
Fakta: Så sätts hyran

Förstahandshyresgästens hyra bestäms i regel genom förhandlingar mellan hyresvärden och Hyresgästföreningen.

Den som hyr ut sin lägenhet i andra hand har normalt rätt att ta ut samma hyra som han eller hon själv betalar. Om lägenheten hyrs ut möblerad har man rätt att göra ett påslag på hyran motsvarande 5-15 procent.

Hyr du i andra hand och vill ha tillbaka överhyra och förstahandshyresgästen inte vill betala – vänd dig till hyresnämnden. Du kan få tillbaka överhyra för högst ett år.

Hyr du i andra hand och misstänker att du betalar för mycket kan du kontakta hyresvärden för att få reda på den förhandlade hyran. Är du medlem kan du vända dig till Hyresgästföreningen.

Läs också Så rundar Annie bostadskön - söker på egen hand: “Värdarnas krav helt orimliga” Anmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Hyresgästen länsade kvinnans lägenhet på möbler och saker: ”Trodde inte det var sant” Hyresgäst fick tillbaka 100 000 kronor på hyran: ”Händer nu och då”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.