Annons

Hyresgäst nära brinna inne – stäms för branden

Stockholm Nära att dö och bostadslös. Nu stäms Jimmy Klasén för allmänfarlig vårdslös i samband med att hans lägenhet totalförstördes i en brand.
Foto: Kenneth Samuelsson
Jimmy Klasén är lättad över att ha blivit frikänd i tingsrätten.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om Jimmy Klasén vars lägenhet totalförstördes i en brand. Bostadsrättsföreningen valde att säga upp honom efter branden.

När brandmännen kom till lägenheten var spisen på och Kammaråklagare Åsa Lindeberg har nu väckt åtal mot Jimmy Klasén för allmänfarlig vårdslöshet.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Jag tycker han har agerat vårdslöst eftersom han vetat om att reglagen till spisen är lätta att komma åt så att spisen går på och ändå inte försäkrat sig om att spisen är avstängd när han lämnar köket och går och lägger sig.  Nu slutade det med att plattorna var på och orsakade en brand som kunde skadat många människor, säger hon.

Nu återstår att se om tingsrätten håller med åklagaren vid rättegången den 11 februari eller om de gör bedömningen att det rör sig om en olyckshändelse och friar honom.

–  De kommer att avgöra om han varit tillräckligt vårdslös för att kunna dömas eller om det hela är en olyckshändelse.

Läs ocksåJuridiskt ombud: Därför ska hyresgästen inte betala för påstådda rökskador

Hur stark grad av vårdslöshet tycker du att det rör sig om ?

– Det är vårdslöst men det finns grövre fall av vårdslöshet. Men som åklagare har man skyldighet att väcka åtal om man anser att det finns grund för det, säger hon.

Annons

Jimmy Klasén säger att en fällande dom skulle vara som ett till slag i ansiktet, efter att han förlorat lägenheten.

Läs ocksåDomstol avfärdar historia om svartmögel - man som hyrde villa får betala över 330 000

– Mitt hopp är att rätten förstår att det hela var en ren och skär olyckshändelse, att jag inte gjort det med vilje, säger han.

I dokumenten som ingår i polisutredningen som rör branden står det att Trygg Hansa har ersättningsanspråk på 679 135 kronor på Jimmy Klasén. Men enligt Björn Littke på Trygg Hansa kommer de inte att kräva några pengar.

– Vi kan kräva ersättning av privatpersoner om det rör sig om grov vårdslöshet men vår bedömning är att det inte rör sig om grov vårdslöshet och därför har vi dragit tillbaka kravet, säger han.

Hur vanligt är det att ni kräver att privatpersoner ska betala renoveringskostnaden vid brand?

– Det är ovanligt, det krävs grov vårdslöshet.

Annons

Jimmy Klaséns före detta hyresvärd, en bostadsrättsförening krävde att han skulle betala 44 500, som är deras självrisk till försäkringen för fastigheten. Men enligt ordförande för bostadsrättsföreningen har pengarna betalats in av Jimmy Klaséns försäkringsbolag.

Jimmy Klasén trodde inte det var sant när han såg kraven i polisutredningen.

– När jag fick se vad de krävde av mig så skrattade jag först, jag trodde inte det var sant. Nu har jag ångest och får äta medicin, säger han.

Läs också Skulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronor Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.